1
България трябва да бъде изключително внимателна. Сега сме в много сериозна фаза като европредседатели, което привлича опасни хора като заловения мароканец.
За това алармира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев пред телевизия "България он еър".

От два дни в ареста е 35-годишният Науфел Захри, издирван за тероризъм, който е бил задържан в началото на годината с група мигранти край Свиленград. Оказало се обаче, че е високопоставен член на "Ислямска държава".

Именно това трябва много да ни притеснява, подчерта Гърдев. 

"У него са намерени множество фалшиви лични карти, паспорти, някои от тях - испански. Притеснителното е, че освен сирийски документи, виждаме и такъв на държава-членка на ЕС, на Шенген", каза още експертът. Според него, тези факти говорят за помагачи вътре в Съюза, за действаща мрежа, която се простира извън границите на Близкия Изток.

По повод анализи, че бивши бойци на ИДИЛ решават да сменят лагери и да застават срещу кюрдите, той отговори така: 

"Най-опасната такава в Сирия три пъти е сменяла профила си. Първо, бяха непримирими, после станаха умерени, а после решават да преминат към един или друг лагер - това е процес, който те правят".

Гърдев даде пример:

"Свободната сирийска армия е изключителен микс от най-различни групировки - дезертьори на Сирийската арабска армия, радикални арабски групи и други".  Сподели

ЛАЙФ Най-великите филмови персонажи на всички времена
Има хиляди герои от киното, които трудно можем да забравим. Заради перфектно изградените образи, странните им навици, нечовешките им подвизи.
Какво се крие зад обложките на известни албуми Работи ли диетата ”Зоната” и как