1
Родители на деца със сърдечни проблеми излязоха на протест пред Министерския съвет в защита на Детската клиника в Националната кардиологична болница.
Клиниката към Националната кардиологична болница е пред фалит заради липса на пари и персонал.

Според протестираща наистина клиниката е на ръба и може да спре работа, а в такъв случай няма кой да се грижи за децата със сърдечни проблеми.

"В тази клиника работят едни прекрасни специалисти, но ние ги губим. Не смятам, че директорът е виновен за лошото положение. По-скоро има грешно изчисляване на пътеките", каза протестиращ родител пред Bulgaria ON AIR.

Жената уточни, че е истински ад да излезеш в чужбина, за да търсиш специалист за малкото ти дете, защото никой не ти обръща внимание, а освен това сумите са непосилни за повечето хора.

От Министерството на здравеопазването са категорични, че проблеми с финансирането няма и клиниката няма да бъде затворена. Проблемите били в разпределението на ресурсите в лечебното заведение.

Вчера заместник-здравният министър Жени Начева коментира, че клиниката е уникална за страната и Министерство на здравеопазването няма да допусне затварянето ѝ.

По думите ѝ проблемите могат да бъдат решени с преструктуриране на персонала и ресурсите за издръжка в болницата.

Националната кардиологична болница е единствената в страната, която осигурява комплексна грижа за деца с вродени сърдечни малформации. Годишно там се настаняват 900 деца, оперират се 250, а над 10 000 малки пациенти са под наблюдение. Миналата седмица от клиниката предупредиха, че могат да затворят заради липса на средства и достатъчно персонал.
 Сподели

ЛАЙФ Най-великите филмови персонажи на всички времена
Има хиляди герои от киното, които трудно можем да забравим. Заради перфектно изградените образи, странните им навици, нечовешките им подвизи.
Какво се крие зад обложките на известни албуми Работи ли диетата ”Зоната” и как