1
Пациентски организации "Заедно с теб" осъждат позицията на академиците, подписали писмото и кампанията, организирана от акад. Иван Юхновски срещу хомеопатията.
Вчера академици призоваха ректорите на медицинските университети веднага да преустановят обучението по дисциплината хомеопатия. Те се обосновават, че „методът е лъженаучен и не лекува нито една болест“.

Един от основните документи, на който акад. Юхновски (учен в областта на органичната химия, но без нужната компетентност в областта на медицината) се позовава на Декларацията на Научния консултативен съвет на европейските академии /EASAC/. В нея хомеопатията се определя като потенциално опасна главно по две причини - забавяне на първия контакт с лекар и последствията от това и лош контрол на качеството на приготвяните хомеопатични препарати. Това е така, но в световен мащаб твърдението се отнася до едно течение – класическа хомеопатия, което се практикува и от нелекари, някои от които сами си приготвят лекарствата.

В България по закон само лекари могат да лекуват с хомеопатия, а в клиничната хомеопатия се използват хомеопатични продукти, които са произведени по всички правила на добрата производствена практика, регистрирани са като лекарствени продукти и се отпускат в аптеките. Ако има нарушения в тези правила, очакваме институциите да предприемат нужните проверки, заявяват от Пациентски организации "Заедно с теб".

На пациентите са известни редица изтъкнати и доказани български лекари, практикуващи клинична хомеопатия. Това са водещи специалисти, професори, доценти, анастезиолози, интернисти, пулмолози, педиатри и др. с доказан авторитет в традиционната медицина.

Осъждаме тази тенденционзна кампания, с неясни мотиви, защото тя очерня и тези лекари, положили хипократова клетва, спасяващи ежедневно животи, ползващи се с доверието на стотици хиляди пациенти, категорични са от Пациентски организации "Заедно с теб".

Пациентски организации считат, че академиците не осъзнават, че по този начин насаждат омраза у пациентите към уважавани и отговорни български лекари в тази и без това сложна обстановка в здравеопазването. Като доказани и авторитетни учени очакваме от академиците да подпомагат институциите за стабилизирането на здравната системата, да подпомагат кампании като „Не на насилието над лекари“, а не да се подвеждат и рушат доверието пациент-лекар.

Към Пациентски организации „Заедно с теб“ всекидневно се обръщат благодарни пациенти, особено родители на малки деца, често боледуващи от респираторни заболявания, пили многократно антибиотици и стабилизирани трайно след лечение с хомеопатия. И това във времето когато СЗО и отговорните български лекари алармират за заплашващата ни антибиотична резистентност. Кого плаши хомеопатията? Във всеки случай, не нас, пациентите.  Сподели

ЛАЙФ Най-великите филмови персонажи на всички времена
Има хиляди герои от киното, които трудно можем да забравим. Заради перфектно изградените образи, странните им навици, нечовешките им подвизи.
Какво се крие зад обложките на известни албуми Работи ли диетата ”Зоната” и как