1
36-годишен сноубордист е спасен след паднала лавина извън пистите в Банско. Паднала е обаче втора и се издирват един или двама души.
„Инцидентът е станал сутринта - сноубордист е влязъл в улей в района на Банско. Получило се е подсичане на снега и е паднала лавина, която го е затрупала. Веднага към мястото са тръгнали планински спасители. Провела се е няколкочасова спасителна акция“, съобщи пред „Фокус“ председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров.

Той уточни, че спасителите са забелязали сноуборда, който се виждал над падналия сняг.

„Извадили са сноубордиста в безсъзнание и с глътнат език. Успели са да го реанимират и да го предадат жив на медицински екип“, добави Григоров.

По-информация на bTV заедно с пострадалия е имало още двама души, които са успели да се измъкнат невредими.

Няколко часа след инцидента обаче спешно е започнала втора спасителна операция в планината над Банско, след като е паднала нова лавина. Нова телевизия съобщи, че се издирват двама души. Според други данни търсеният е само един. Обявена е най-високата степен на лавинна опасност.

Шефът на БЧК призова да не се влиза по писти, които са необработени.

„Не рискувайте живота си. Планината е хубава, удоволствието от адреналина също, но рискът, когато се кара така неразумно води до тежки последствия“, допълни Григоров.

Преди дни 15-годишен сноубордист блъсна 5-годишно русначе, което се учело да кара ски на Пампорово. Детето е в кома в пловдивската болница.

 Сподели

ЛАЙФ Най-великите филмови персонажи на всички времена
Има хиляди герои от киното, които трудно можем да забравим. Заради перфектно изградените образи, странните им навици, нечовешките им подвизи.
Какво се крие зад обложките на известни албуми Работи ли диетата ”Зоната” и как