Един от най-важните съвети е свързан с метрото - ако е имало взрив, не бързайте да влизате, защото все още може да има контактно напрежение по релсите. Ако сте в тунел, съветът е да запушите устата и носа си, да легнете на пода и да следвате съветите на машинистите.

Авторите на плана препоръчват при сблъсък с терорист в никакъв случай да не го гледате в очите, съобщава bTV.

Другият съвет на общината е да следите внимателно как са облечени хората около вас и какво е поведението им. Според описанието, което се дава, атентаторът е много съсредоточен и с плътно стиснати устни.

„При контакт с терорист хората не трябва да бъдат агресивни към него, да не бъдат предизвикателни, да следват негови инструкции, ако са заложници. Ако видят съмнително лице, което според тях е терорист, по най-бързия начин трябва да сигнализират компетентните органи”, посочи Кристина Лазарова от дирекция „Сигурност” към Столична община.

„Ако оръжието му се окаже близо до нас, е хубаво да не го взимаме, да не го пипаме, тъй като ако структурите, които са тръгнали да обезвреждат терориста, са наоколо, може да пострадаме ние вместо него”, допълни тя.

Според експертите по антитероризъм подходите на атентаторите стават все по-усъвършенствани, а единственият отговор е бдителността.

„Това е нова потребност, която трябва да противопостави на коварството на тероризма многолико човешко присъствие с всички мобилизирани сетива – очи, уши, мисъл. Трябва да мислим със собствените си глави, защото без това няма гарантирано оцеляване”, коментира експертът по антитероризъм Христо Смоленов.

Дали този антитерористичен план ще влезе в сила, ще стане ясно на 22 февруари, когато ще бъде гласуван в Столичната община.