Сред тях е и завеждащият д-р Мирослав Попов. Основното им искане е за достойно заплащане и не е свързано с отстраняването на изпълнителния директор на болницата д-р Трифон Йорданов преди дни, съобщи БНТ.

Д-р Попов работи в добричката хирургия от 32 години, а от 18 я оглавява. До Нова година заплатата му е 805 лв., а с увеличението от 1 януари – 910 лв. Шефът на хирургията сподели, че от 5 месеца водят разговори с ръководството на болницата за увеличение на възнагражденията им, но без резултат. Същевременно ангажиментите им нарастват.

"Един малък "Пирогов" за област Добрич – това е спешност, това е планови операции, това са консулти по отделения, в спешно отделение и т.н., която се извършва от петима специалисти", обясни д-р Мирослав Попов.

При медицинските сестри ситуацията е още по-тежка. С увеличението заплатите им са 580 лв. Всъщност хирурзите се чувстват пренебрегнати от години, а чашата преляла преди дни, когато научили, че в друго отделение заплатите са повишени двойно. Оставките им обаче нямат нищо общо с освобождаването на изпълнителния директор на болницата преди 2 дни - това е просто съвпадение, категоричен е д-р Попов.

Лекарите са готови да останат на работа, стига искането им за по-високи заплати да бъде удовлетворено. Директорът, който е с предизвестие за освобождаване, казва, че пари няма.

Напускането на петимата хирурзи на практика ще доведе до закриване на хирургията в добричката болница. За ситуацията е информирано и Министерство на здравеопазването.