Той е бил въоръжен заместник-шериф, който не е влязъл, за да помогне, предадоха Асошиейтед прес и БТА, цитирайки местния шериф Скот Израел.

При стрелбата загинаха 17 души над 100 бяха ранени. Стрелецът е 19-годишен младеж, бивш ученик в гимназията.

Шериф Израел не съобщи дали бившият помощник-шериф Скот Питърсън ще бъде съден за бездействието си, но заяви, че той е трябвало да влезе в сградата и да ликвидира убиеца. Питърсън е подал оставка вчера, след като му било съобщено, че ще бъде изпратен в неплатен отпуск.

В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепи идеята за повишаване до 21 години минималната възраст за закупуване на полуавтоматични пушки, подобни на използваната при нападението срещу гимназия "Марджъри Стоунман Дъглас". В момента в САЩ пушки могат да купуват навършилите 18 години, а пистолети - навършилите 21 години.

"НРА ще го подкрепи, както и Конгресът", заяви Тръмп, визирайки Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия.

Само преди часове НРА се обяви против идеята и обвини Демократическата партия и медиите в политизиране на трагедията.

Тръмп и заместник-председателят на НРА Уейн Лапиер подкрепиха идеята за въоръжаване на учители и администратори. Според президентът на САЩ това ще е по-ефективно от въоръжаването на 100 допълнителни пазачи.