Това съобщиха от Агенция „Социално подпомагане“ във Враца.

До последно за живота му се бориха лекарите в Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен, след като му беше отказан прием в три лечебни заведения в София.

Три болници отказали да вземат детето от Роман >>

Случаят предизвика обществени дискусии за достъпа до здравеопазване и грижата за деца с увреждания в България.

Глухонемият Асен Петров падна от прозореца на тоалетна, която се намира на третия етаж в Центъра за настаняване от семеен тип и получи тежка черепно-мозъчна травма и множество наранявания по тялото. 

Инцидентът стана около 07.30 часа на 20 февруари. От записи на видеокамери в социалната институция се вижда, че момчето е било само в тоалетната и няма данни за това някой да го е бутнал от прозореца. 

Все още обаче не са ясни причините, които доведоха до този фатален инцидент.

Според хората в дома прозорецът е бил залостен, защото е бил без дръжка.

Асен бил изоставен като малък от майка си. Тя е от Перник и е позната на социалните служби. Жената се местила от населено място на населено място и затова било трудно да бъде установен контакт с нея. От комплекса са категорични, че детето не е имало психически разстройства и не е бил неспокоен, нито е споделил да има проблеми.

"Не мога да си обясня, какво го е накарало да отвори прозореца. Той е кротко дете, спокойно, контактно, не е било агресивно, не сме имали с него никакви проблеми. В поведението му преди инцидента няма нищо, което да обясни случилото се", разказа служителка в дома.

От Агенцията за социално подпомагане също не са имали обезпокоителни сигнали за него.