Това съобщи пред журналисти в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Според него проектът за частично изграждане на трета лента ще даде възможност за по-бързо, по-сигурно и безопасно осъществяване на връзката между Тракия и "сърцето" на Родопите. Самото възлагането на инженеринг, проектиране и строителство, според министър Нанков, може да стане още през тази година, ако преценката на МОСВ относно извършване на ОВОС е положителна.

Министърът уточни, че става дума за трета лента в рамките на около 28-30 км от пътя, а финансирането ще бъде изцяло от бюджета на АПИ. Проектът за околовръстното шосе на Чепеларе ще струва около 17 млн. лв. /без ДДС/ по идеен проект.

Николай Нанков заяви, че по-удачният вариант е да се направи проектът за трета лента, след което да се премине към изграждане на околовръстния път на Чепеларе.

Смолян е най-необлагодетелстваната от транспортна гледна точка област, посочи Нанков. Той прогнозира, че през следващата година, с въвеждането на толтаксата, ще се генерира до 2,5-3 пъти по-голям ресурс на базата на тежкотоварните автомобили.

Министър Петкова е изключително морален и достоен човек, съвестен професионалист и колега, коментира регионалният министър в отговор на журналистически въпрос по повод на оставката на министъра на енергетиката. Министър Нанков не очаква сътресения заради нейната оставка. Незаменими хора няма, и моята оставка е в джоба, допълни Нанков.

Той посети днес Смолян и провери хода на проекта за цялостен ремонт на ППМГ "Васил Левски", финансиран със средства от ОП "Региони в растеж" /2014-2020/.