Той бе в Сандански, където участва в среща на младежката организация на ГЕРБ.

Премиерът коментира обявената преди дни сделка, при която (чешката ЧЕЗ продаде активите си в България на малката частна фирма от Пазарджик Инерком груп".

Активите на "Инерком груп" са изключително скромни. За 2016 г. те са на стойност от 90 000 лева, а дружеството е отчело загуба от 11 000 лева.

Сделката за продажбата на ЧЕЗ предизвика бурни реакции в политическите среди.

Шефът на енергийната комисия от ГЕРБ Делян Добрев каза, че е помислил информацията за фалшива новина.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която призна, че е близка до семейната фирма, закупила ЧЕЗ, обяви, че ще подаде оставка. Тя и бе поискана лично от премиера Бойко Борисов. От ГЕРБ се чуха гласове, че Петкова не трябва да подава оставка.

От БСП попитаха, защо държавата не се е намесила и не е участвала в покупката на дружеството.

„Колегите от БСП, да приемем, че добронамерено казват държавата да извади 380 млн. евро да я купи. Първо защо ги продавахме? Защо по време на техните правителства от 2005 г. не си ги откупиха обратно и защо само ЧЕЗ да купим, а „Енерго Про” и ЕВН защо не ги купим”, попита министър-председателят.

Борисов попита също защо, ако тръгнем да изкупуваме така, защо не изкупим и „Нефтохим Бургас”, защо не изкупим и банките обратно, да върнем всичко на държавата, защо само ЧЕЗ?.

Той подчерта, че това е сделка между частни субекти, и то извън България.

От ГЕРБ съобщиха, че новият енергиен министър ще стане ясен до дни, БСП поискаха яснота, от компанията купувач обявиха как ще финансират сделката, а премиерът поиска тя да бъде проверена от ДАНС

„Не може да ни обвиняват за всичко. И ако на Теменужка й казах: Дай си оставката, защото при липсата на здрав разум, отстрани какво изглежда – приятели на енергийния министър купили ЧЕЗ. Това чува публиката, но това няма нищо общо, не е истина. Частни компании са се разбрали, държавните регулатори ще ги наблюдават, но аз не мога да оставя и нейната, и нашата репутация да има някакъв подтекст в нея”, подчерта Борисов.

Премиерът коментира и призива на лидера на БСП Корнелия Нинова между две вечери да намери време да разясни сделката с ЧЕЗ - той заяви, че социалистите ги е яд, че го канят в Европа.