1
80 години се навършват днес от гласуването за първи път на българските жени в парламентарни избори.
Извоюването на избирателни права за дамите е свързано с видната бургаска общественичка Жени Патева, както и с имената на Димитрана Иванова, Ана Карима и др., съобщиха днес от Гражданската инициатива „Бургас-Паметни жени.

Тя е създадена от група бургаски жени, които са внесли в Община Бургас предложение за именуване на нови улици в града с имена на забележителни дами, допринесли както за извоюване на граждански права за жените в България, така и за модернизация и развитие на Бургас и региона.

Групата настоява за поставяне на паметна плоча на Жени Патева. Предложение за това беше направено преди време от общински съветници, но то не е реализирано и до днес.

"От „Бургас-Паметни жени” искаме също така да бъде включен текст в две общински наредби, свързани с градската памет и символика, чрез който изрично да се посочи, че ще бъде прилаган интегрираният подход за равнопоставеност на жените и мъжете (в съответствие с предвиденото в чл. 4 (1) т.1 Закона за равнопоставеност между жените и мъжете от 2016 г.)", обяви един от инициаторите Даниела Божинова.

Инициативата е отворена за подкрепа, номиниране на забележителни жени от миналото и обсъждане с граждани, обществени, съсловни организации, експерти историци и краеведи.  Сподели

ЛАЙФ Максима посрещна Рания с яркожълта рокля в Хага
Нидерландската кралица Максима събра погледите в яркожълта рокля по време на гала вечеря в Хага, на която посрещна йорданската кралица Рания.
Селена събра негативни коментари с плажни снимки Кейт облече резедав пролетен ансамбъл