1
С 38 изложби във всичките си филиали, с различни партньори, ще празнува своята 70-годишнина Националната галерия, съобщи директорката на галерията Слава Иванова
На 26 април ще бъде открита изложбата "Европейски диалози", с амбицията да представи най-важното от над 50-те експозиции в големите европейски центрове през 70-годишната история на галерията.

Ще бъде възстановен Червеният салон в Двореца (наричан сега Малкият бял салон) - приемната, където са посрещани избрани гости. Ще бъдат показани и произведенията от салона, които сега са в колекцията на галерията. Възстановката ще включва - освен възпроизвеждане на визията - и разкази за случвалото се в Червения салон. Той ще бъде открит през юли и ще е на разположение на посетителите две години.

"Пътят на аргонавтите" е работното заглавие на изложбата от 15 март с непоказвани работи от колекцията на Васил Божков.

"Българското Възраждане в изобразителното изкуство - от иконата до светския портрет", е изложбата - научноизследователски проект, част от културната програма за българското европредседателство.

За първи път у нас ще бъдат показани произведения на един от най-големите барокови майстори - Бернини, на експозиция за романския барок, в партньорство с Италианския културен институт в София.

Съвременно австрийско изкуство ще бъде представено с подкрепата на посолството на Австрия. Ще гостуват и експонати от Лувъра - в "Квадрат 500". Там ще е и изложбата на Николай Майсторов и негови ученици. Предвидени са също образователни програми за разнообразна аудитория - деца, ученици, музейни специалисти и т.н.

Националната галерия отбелязва годишнината си и с нов сайт, подготвян три години. Там са представени нейните изложби, колекции и цялостната й дейност.
Изработва се стратегия за попълване на колекцията на галерията, съобщи Слава Иванова по повод на завещанието на българката от Австралия Маргарита Занеф /Цанева/, предоставила близо 2 млн. лв. за тази цел.
 Сподели

ЛАЙФ Максима посрещна Рания с яркожълта рокля в Хага
Нидерландската кралица Максима събра погледите в яркожълта рокля по време на гала вечеря в Хага, на която посрещна йорданската кралица Рания.
Селена събра негативни коментари с плажни снимки Кейт облече резедав пролетен ансамбъл