Това каза по време на граждански диалог "Вкусно или здравословно - качеството на храните в ЕС" еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис.

Изобщо не се разбира значението на въпроса за превенцията, каза още той и подчерта, че има нужда от разбиране на темата на политическо ниво. По думите му трябва да се промени тази "драматична тенденция" за заделяне на толкова малко средства за превенция.

Еврокомисарят се обяви категорично против на разделянето на европейците на две категории потребители – в Източна и Западна Европа, и призова да не се спекулира с това.

В отговор на въпрос, свързан с добавки и оцветители в храната, Андриукайтис каза, че производителите ги използват, за да се увеличи срокът на годност на стоките, но се ползват само разрешени за употреба.

При доставянето на пресни стоки обаче би трябвало да се избягва дългата верига на доставката, подчерта той. Промишлените предприятия също трябва да разберат, че потребителите имат право на прясна храна.

Андриукайтис припомни, че 25 на сто от децата в ЕС са затлъстели или с наднормено тегло заради захарта в храната. Бих посъветвал, каза още той, в менюто на децата в училище да има мед, а не захар.

Десислава Танева, председател на парламентарната комисия по земеделие и храните каза, че в дебата за здравословните храни трябва да се изчисти популизмът и допълни, че съществува двоен стандарт в храните, продавани под една марка на различните пазари.

Решението, според Танева, е потребителят според своите разбирания и своя доход, да има право на избор на храната. Танева изрази мнението си, че трябва да се промени европейската регулация, а храните от една марка да имат едно и също качество, независимо на кой пазар се предлагат.

Разбирането за качество е субективно у всеки потребител, но можем да променим регулацията, така че потребителят да не е заблуждаван, каза още Танева. По този начин ще отговорим на обществените очаквания в цяла Източна Европа, каза още Танева.