Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отмени присъдата на Софийския апелативен съд (САС) и потвърдената с нея присъда на Софийския градски съд в частите, с които подсъдимият Александър Методиев е признат за виновен да е извършил престъпление за това, че на 01.05.2016 г. в гр. Костенец противозаконно пречил на органи на властта – полицаи от автопатрул, да изпълнят задълженията си, и с които му бе наложено наказание 6 месеца „лишаване от свобода“, като го оправдава по обвинението за това престъпление.

ВКС отменя присъдата на САС в частите, с които по отношение на подсъдимия е наложено общо наказание 6 месеца „лишаване от свобода“, отложено за изпитателен срок от 3 години, към което е присъединено наказанието „обществено порицание“. С решението си ВКС изменя присъдата на Софийския апелативен съд в частта относно наложените на подсъдимия наказания 6 месеца „лишаване от свобода“ и „обществено порицание“ за извършеното от него престъпление за хулиганство, като го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба“ в размер на 3000 лв.

ВКС оставя в сила присъдата на САС в останалите й части. Решение е окончателно.

Делото пред ВКС е образувано по касационна жалба на защитниците на подсъдимия Александър Методиев срещу въззивната присъда от 07.06.2017 г. на Софийския апелативен съд. Тричленният състав на ВКС приема касационната жалба за частично основателна. 
Припомняме, че на 1 май 2016 година Бат Сали отказал да спре за полицейска проверка на път в района на Костенец, държал се грубо с полицаите, заплашвал ги, че ще ги уволни и „след три дни ще се видят вече цивилни“, а след това поискал обяснения от началника на местното полицейско управление за действията на подчинените му. Когато шефът на РПУ-Костенец помолил депутата да не нарушава обществения ред и да остави полицаите да си вършат работата, Методиев грубо му заявил: „нема кво да ми се молиш“.