"Притеснена съм, че въпреки моите усилия като общински съветник и огромния натиск от загрижените граждани, практиките на Столичната община (СО) по провеждане на безогледни сечи на дървета не се променят“, каза  Георгиева пред bTV.

Тя посочи, че това се извършва в центъра на София, в Борисовата градина, която е паметник на градинско-парковото изкуство, без отчетни документи, каквито се изискват по наредбата на СО, без експертно становище за всяко едно дърво и без  съгласуване с Министерството на културата, тъй като това е паметник на културата и резерват.

„Притеснява ме и че тази сеч е изключително близо до едно място, в което по проекта за подробен устройствен план (ПУП) се предвижда застрояване – между „Драган Цанков“ и розариума,  в проекта за ПУП планират да издигнат нова сграда - музей "Зелена София“, каза още общинският съветник.

Тя посочи още и че няма указателни табели или каквато и да е информация за гражданите – обяснение, „за да се разсеят притесненията, че не се режат първо здрави и безопасни дървета, а да се оставят сухите и опасните, за да се налага все повече и повече сеч“. Няма дори предпазни бариери или някакви ограждения.

От общината заявиха, че сечта е напълно законна.

Директорът на Дирекция „Поддържане на зелената система“ Борис Кишкилов обясни, че още през 2016 г., съгласно разработка на научноизследователския сектор към Лесотехническия университет, е изготвена инвентаризация и подробен анализ на състоянието на дървесно-храстовата растителност в парка. Оценката е показала, че общото състояние е влошено. Тя е разгледана от комисията по опазване на околната среда при Столичния общински съвет, а през август миналата година се е преминало към маркиране на дърветата. Маркирането пък е било разгледано от специално създадена междуведомствена комисия. Ясно е посочено, че дърветата трябва да се премахнат, тъй като са опасни, каза той.

Според Кишкилов не може да се говори за сеч заради интерес към дървения материал или строеж.