1
България е приела досега 10 мигранти от Италия и 50 от Гърция по квотите на ЕС, показват последни данни на Европейската комисия.
От Турция досега у нас не са били приети бежанци от Сирия, като нашата страна е поела ангажимент да подслони 160 души.

В останалите държави от ЕС общо досега са били разселени 33 846 мигранти, пристигнали в Италия и Гърция. Единствено Полша и Унгария не са подслонили нито един мигрант по тези квоти.

От сирийските бежанци в Турция досега в ЕС са били приети 29 314 души. Уточнява се, че европейските държави са обещали да приемат общо над 60 хиляди сирийци, пристигнали в Турция.

Освен нашата страна, от Турция сирийци не са приели също Кипър, Гърция, Унгария, Полша, Словения и Словакия.

По-рано днес правителството отпусна 200 000 евро като вноска в Регионалния доверителен фонд на ЕС в отговор на сирийската криза, известен още като Фонд "Мадад".

Европейската комисия предостави днес допълнителни средства за бежанците в Турция. Досега 500 000 деца получиха достъп до образование, а 1,2 милиона бежанци в Турция получават месечни парични преводи от ЕС.
С днешното решение се установява правната рамка за втори превод от три милиарда евро.

Турция приютява около 3,5 милиона сирийски бежанци и ЕК е решена да продължи да оказва подкрепа, тъй като необходимостта от помощ е все още значителна, отбелязва Комисията.
 Сподели

ЛАЙФ Биляна Петринска сияе бременна във фотосесия
Актрисата Биляна Петринска си направи фотосесия в Народния театър "Иван Вазов".
Кристо подкрепи пострадалата Кристин Илиева Огнената дъщеря на Борис Бекер навърши 18