Участниците са от цялата страна, както и от чужбина. Трабантите са стегнати и излъскани до неузнаваемост, някои са и тунинговани до степен, в която само купето е останало от оригиналната кола.

Сред собствениците има много колекционери, запалили се по модела в края на 80-те, за да се окажат днес с няколко броя „Траби” в гаража.

Вижте снимки >>

Най-интересната част от парада на трабантите е пред общината, обясни организаторът Камен Парашкевов.

"Всеки си отваря трабантчето и започва да се фука кой какъв е, какво е направил. Хората се интересуват, радват се, гледат", каза Парашкевов пред БНР.

Великотърновецът Ивайло Антов има 78 трабанта и кандидатства за рекордите „Гинес“. На фестивала показва последната си придобивка. Автомобилът е произведен през 1990 година, купен е от Румъния преди месец.

"След 25 дена чакане трабантът дойде тук без да съм го виждал".

Най-старият автомобил, който пристигна за „Трабантфест“, е произведен през 1963 година, а най-новите са от 1991 година.

Най-възрастният трабантаджия е 89-годишен русенец. Да си трабантаджия е диагноза. От тази болест лечение няма, споделиха собственици на източногерманския автомобил.

"От 42 години съм шофьор. Все съм бил на "Трабант". Тръпка. Постоянно се човъркаме. Имаме занимавка. Няма да те остави на пътя", заяви запален любител.

"Това си е една уникална кола! Има аеродинамика на тухла-четворка, ускорение на парен валяк, но това е цялата екзотика", допълни негов колега. "Железните мъже карат коли от картон" и "най-голямата ни екстра е радиото", шегуваха се участници във феста.

По същото време търновските рокери откриха мотосезона с шествие по улиците.