"Винаги ще правим това, което е необходимо, за да защитим себе си, съюзниците си и ценностите си от подобна атака, която е не само срещу Великобритания, а срещу основаната на правила международна система, от която зависи безопасността и сигурността на всички страни, включително Русия", заяви Лори Бристоу  пред репортери, след като беше извикан в руското външно министерство, за да бъде информиран, че Русия ще изгони 23 дипломати в отговор на обявеното тази седмица решение на Великобритания да експулсира 23 руснаци.

"Тази криза възникна в резултат на ужасяващо нападение във Великобритания, опит за убийство на двама души, с използване на химическо оръжие, разработено в Русия и необявено от нея пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), както Русия е била и е длъжна да направи съгласно Конвенцията за химическите оръжия", каза той.

Според него Великобритания е дала възможност на Русия да обяви използваното в Солсбъри вещество пред ОЗХО, "но това не е било направено", предаде ТАСС.

"Както заяви министър-председателят на Великобритания, ние не (предприемаме мерки) срещу руския народ. Голяма част от работата на нашето посолство е насочена към развитие на отношенията между народите", заяви Бристоу.