Манолова даде на Конституционния съд /КС/ текст от Закона за енергетиката, който не дава възможност на гражданите да обжалват в съда решенията на КЕВР за пределните цени за доставка на топло и електрическа енергия, природен газ и вода.

Става въпрос за чл. 36а, ал. 2 от Закона за енергетиката /ЗЕ/, който определя тези решения като индивидуални административни актове.

Омбудсманът се обърна и с писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, в което препоръчва и законодателни промени в тази насока.

„В резултат от възприетото законодателно решение на практика гражданите се лишават от право на защита, когато са нарушени или застрашени техни права и законни интереси, както повелява чл. 56 от Конституцията“, категорична е Манолова.

Тя подчертава още, че това не е в съответствие и с европейската директива 2009/72/ЕО, според която държавите-членки на ЕС трябва да въведат на национално ниво механизми, които да гарантират на всяка засегната страна възможност за обжалване на такива решения пред независим орган.

„Макар чл. 13, ал. 9 от Закона за енергетиката да предпоставя възможност за обжалване законосъобразността на актовете на КЕВР, разпоредбата на чл. 36а, ал. 2 от Закона за енергетика, която обявява решенията за утвърждаване на цени за доставка на електрическа енергия, природен газ и вода на гражданите за индивидуални административни актове, по същество ограничава тази възможност“, пише омбудсманът.

Общественият защитник посочва, че така се нарушава принципа на правовата държава /чл. 4, ал. 1 от Конституцията/, както и възможността гражданите да обжалват всички административни актове, които ги засягат /чл. 120, ал. 2 от Основния закон/. В писмото си до председателя на НС, националният обществен защитник припомня, че институцията на омбудсмана е помогнала на потребителски организации при обжалването на решения на КЕВР, с които се увеличава цената на природния газ, топлинната и електрическата енергия, но не е даден ход на делата.

„В същото време, тъй като адресати са само дружествата лицензианти, които нямат интерес от обжалване, някои от решенията на КЕВР, дори и незаконосъобразни, влизат в сила. А, както омбудсманът вече се убеди, има случаи, в които решенията на регулатора са приети при неспазване на законовите правила. Това се потвърждава и от действията на прокуратурата, която, сезирана от омбудсмана през декември 2017 г., внесе 16 броя протести срещу решение на КЕВР относно цената на ВиК услугите“, аргументира позицията си Манолова.