Данните са от мащабно световно изследване на бутилираната минерална вода. Тестовете са проведени в държавния университет в Ню Йорк, съобщава Нова телевизия.

Учените изследват над 250 бутилки вода от различни марки. В 93% от пробите са открити миниатюрни пластмасови частици като пропилен и найлон. 

Ефектът на микропластмасата върху човешкия организъм тепърва ще се установява. Данните обаче показват, че потреблението на бутилирана минерална вода расте с всяка изминала година.

През 2017 г. са консумирани повече от 390 милиарда литра, което е с над 100 милиарда повече, отколкото преди пет години.

Замърсяването на водата идва именно от бутилката, в която е поставена, твърди ръководителят на проучването - професорът по химия Шери Мейсън.

„Ако пиете само бутилирана вода и го правите всеки ден в продължение на години, говорим за десетки хиляди приети частици пластмаса”, казва проф. Шери Мейсън.

Въпреки, че сред изследваните марки вода от 9 държави не присъстват български, от Асоциацията на активните потребители настояват такива проучвания да се направят е на нашия пазар.

Няма разлика между вида пластмаса, който се използва в България, в Германия или в САЩ. Навсякъде по света минералната вода се бутилира горе долу по един и същи начин, казва Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители”.

От бранша обаче са категорични - процесът на бутилиране у нас се контролира стриктно.

Резултатите от изследването доведоха и до реакцията на Световната здравна организация, откъдето заявиха, че предстои установяване на влиянието на микропластмасата върху здравето на човека. Такова неминуемо ще има, твърдят токсиколозите.

„Като влязат тези миниатюрни частици в човешкия организъм се получава химическа реакция. Те въздействат директно като химическо вещество и убиват полезните микроби, които са в дебелото черво и отслабват нашите защитни сили”, коментира токсикологът д-р Никола Александров.