Убиецът на трима души в три отделни нападения в южните френски градове Каркасон и Треб, Редуан Лакдим, е действал сам, заяви френският вътрешен министър Жерар Колон, цитиран от Франс прес.

В нападенията, определени от властите като терористична проява, има и четирима ранени.

Заложническа драма в Южна Франция >>>

Преди да вземе заложници в супермаркет в град Треб, нападателят застрелял в главата един човек в Каркасон. Двата града са на 20 минути път с кола един от друг, предаде Ройтерс, цитирайки полицията.

Телевизия Бе Еф Ем Те Ве съобщи, че нападателят е прострелял един човек в кола и ранил друг, след което откраднал автомобила. Колата е намерена на паркинга пред супермаркета в Треб.

"Името му е Редуан Лакдим, на 26 години. Бил е известен на полицията за дребни закононарушения. Следяхме го и смятахме, че не е радикализиран, но той внезапно премина към действие", каза Колон пред журналисти в Треб.

Лакдим, който взе заложници в супермаркет в Треб, бе застрелян от силите на реда. В акцията срещу Лакдим са простреляни жандармерист и друг военен.

Простреляният жандармерист е 45-годишен подполковник. Той доброволно се сменил с един от заложниците, когото терористът държал като жив щит, заяви Колон.

Жандармеристът оставил мобилния си телефон включен на една маса, което позволило на силите за сигурност да чуват ставащото в супермаркета. Когато чули изстрели, специалните части нахлули в супермаркета и застреляли Лакдим.

Вътрешният министър похвали жандармериста за "геройската му проява". "Искам да похваля храбростта на подполковника, който е тежко ранен. Той се смени със заложника, когото терористът държеше пред себе си като прикритие. Това е геройска проява", заяви Колон.

По-късно радикалната ислямистка групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападенията в Южна Франция, но не даде доказателства в подкрепа на това твърдение.
В изявление на агенция Амак в приложението Телеграм ИД заявява, че нападателят бил "войник на халифата, който действал в отговор на призива" на ИД да се нападат страните членки на международната антиджихадистка коалиция.