Савченко е обвинена по седем пункта. Първоначално съдията констатира отсъствието на доказателства, че в момента на задържането й тя е извършвала престъплението, което й се приписва, в частност, че е извършвала подготовка за държавен преврат и терористичен акт.

Във връзка с това съдията каза, че съдът счита, че тя трябва да бъде пусната на свобода. Но продължавайки да чете останалите обвинения срещу Савченко, съдията каза, че съдът, взимайки предвид съвкупността от всички обвинения, е решил срещу нея да остане в сила мярката задържане под стража до 20 май 2018 г., пояснява ТАСС.

Днес украинската прокуратура каза, че Савченко може да получи доживотна присъда, ако вината й бъде призната, предаде Франс прес. Украинският военен прокурор Олександър Баник каза, че Савченко може да бъде осъдена на между 15 години затвор и доживотен затвор.

Савченко бе арестувана вчера. Тя е заподозряна, че е подготвяла атака срещу държавния глава Петро Порошенко и срещу парламента. Днес в съда Савченко не отхвърли директно обвиненията, но ги разкритикува като политически мотивирани. Тя каза, че още от днес започва гладна стачка, подобна на стачките, които правеше по времето, когато бе задържана в Русия.

Вчера украинският парламент сне имунитета на Савченко по обвинение, че тя е планирала със съучастник "мащабен терористичен акт, целящ да се изтреби ръководството на страната, сред което и Порошенко", припомня Франс прес, цитиран от БТА.

Планът за атаката включвал по-специално стрелба с миномет в центъра на Киев, за да се убият цивилни, да се всее хаос и да се превземе властта, казва украинският главен прокурор Юрий Луценко.

Тридесет и шест годишната Надя Савченко бе осъдена на 22 години затвор в Русия, след като бе призната за виновна там, че е предоставила на украинската армия данни за позицията на двама руски журналисти, убити от минометен обстрел през юни 2014 г. в конфликта в Източна Украйна. Савченко отхвърли тези обвинения.

През 2016 г. тя бе разменена срещу двама руснаци, задържани в Украйна. При пристигането си в Киев тя бе посрещната като национален герой. Известна като силна личност, тя започна след това да защитава позиции, които породиха полемика, упреквайки централните украински власти за конфликта с проруските сепаратисти или срещайки се с лидери на сепаратистите за преговори, целящи освобождаването на украински пленници, отбелязва Франс прес.