Това съобщи пред „Фокус” Сунай Ибрямов - председател на Студентското астрономическо общество на Шуменския университет.

Наближаващото затъмнение е частично и ще бъде видимо от България над 70%. Ще се наблюдава и от голяма част на Европа, Северна Америка и Централна Азия. Лунната сянка ще докосне най-напред северната част на Алжир в 06:40 часа UT (универсално време) и ще продължи да се движи на Изток, към Западна Европа, Азия, Русия, Китай и ще се откъсне от Земята в 11:00 часа.

От България затъмнението ще започне в 09:03 часа, тоест малко след изгрева на Слънцето. Максималната фаза ще настъпи в 10:28 часа и ще завърши в 12:02 часа. Затъмнението ще се вижда най-добре от северните части на страната, където фазата ще бъде най-висока. Живеещите в Южна България също ще имат възможност да наблюдават явлението, но то ще бъде по-слабо, като ще бъде закрит 65-68% от слънчевия диск. 

Явлението може да се наблюдава с невъоръжено око, но задължително трябва да се използват очила със специални предпазни филтри, които спират ултравиолетовата и отслабват видимата светлина.
„При наблюдение с бинокъл, далекогледна тръба или телескоп също задължително трябва да се използват тъмни слънчеви филтри, които се поставят пред обектива. В никакъв случай не бива да се използват опушени стъкла и други ръчно изработени слънчеви филтри, защото те могат да се надраскат или повредят и да пропуснат опасно висок интензитет светлина”, допълни Ибрямов.

Той изтъкна, че студентското астрономическо общество на Шуменския университет организира свободен достъп до телескопите на Астрономическия център за наблюдение на слънчевото затъмнение.

Явлението се получава при новолуние, когато Луната застане между Земята и Слънцето и трите небесни тела са на една линия. Последното слънчево затъмнение в България е наблюдавано на 15 януари 2010 г. Следващото ще бъде на 3 ноември 2013 г., но то ще бъде много слабо.