Ордуей пое поста от посланик Нанси Макълдауни в началото на август 2009 г., съобщават Уикилийкс и партньорските му сайтове „Болканлийкс“ и „Бивол“ и допълват, че този документ не е бил огласяван заради високата си степен на секретност.

В документа от Клинтън до американския посланик тя моли за подробна информация за видовете производства и имената на компании, в които български престъпници са инвестирали, придобили или смятат да придобият, както и за подробна информация за връзки между престъпници и официални представители на правителството в София.

"Съществува широко-разпространена българска поговорка – „всички държави си имат мафия, но в България мафията си има държава". Престъпни босове или „мутри", които са по-познати с цветистите си прякори, често могат да се видят из София, каращи бясно черните си БМВ-та и джипове - мерцедеси, следвани от група телохранители. Българската организирана престъпност е особено активна в международното пране на пари, в трафика на наркотици и трафика на хора, във фалшификациите и поръчковите убийства", пише посланик Джон Ордуей в доклада си до Хилари Клинтън.

Дипломатът описва накратко най-известните престъпни босове в България.

Черепа
Най-печално известният гангстер на България е Васил Крумов Божков с прякор Черепа. Божков основа първата си компания през 1990 г., преди да създаде настоящия си бизнес NOVE HOLDING, който включва над 30 компании и филиали. Богатството му се изчислява на 1.5 милиарда щатски долара. В момента, той бавно напуска бизнеса с организираната престъпност и основно притежава казина, хотели и медии. Но, както се твърди, все още е активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства.

Маргините
Въпреки, че бяха арестувани през 2005 г. за планирането на три убийства и за участие в организираната престъпност, Красимир и Николай Маринови - Големия и Малкия Маргин бяха пуснати на свобода под гаранция. Братята ръководят известна престъпна групировка, позната като "Интергруп" (бившата СИК), чиито незаконни действия включват трафик на наркотици (особено хероин), финансови измами, кражби на коли, контрабанда, изнудване, рекет и проституция. Съдебното дело срещу Маринови е отлагано поне 4 пъти и стана символ на неспособността на българските съдилища да раздават бързо правосъдие.

Баретата
Известният гангстер Златомир Иванов, с прякор Баретата, бе арестуван по подозрения, че е свързан с три поръчкови убийства и с два опита за убийство. Много хора считат Иванов за един от най-важните наркобарони и за „мозъка", който стои зад няколко емблематични екзекуции в българския подземен свят. Също като братята Маринови (вероятно посланик Ордуей е имал предвид братя Галеви - бел.ред), Иванов се опита да получи имунитет като кандидат за депутат, но молбата му беше отхвърлена защото обвиненията срещу него бяха внесени преди да реши да се включи в изборната надпревара. Въпреки, че Иванов остава в затвора, не е ясно дали ще бъде осъден.

Пилето и Пръча
Николай Методиев, с прякор Пилето, се смята за един от най-големите контрабандисти на България и е бил съден за това няколко пъти. Прякорът му е от 1998 г., когато беше арестуван (и по-късно оправдан) за незаконна контрабанда на 11 тона пилешко месо. Методиев беше отново арестуван през 2003 г. за опит да уговори със служители на митницата да му се позволи да внесе нелегални китайски стоки, оценени на 3.5 милиона щатски долара. Вместо поисканата от прокурора присъда 7 години затвор, той беше глобен със 700 лева (525 щатски долара) за заплахи срещу представители на държавата. Има и трето, висящо дело срещу него за контрабанда.

Йордан Тонов, с прякор Пръча, беше арестуван през октомври 2008 г. с още 13 души по обвинения в организирана престъпност, трафик на наркотици, трафик на хора и изнудване. Тонов е близък съдружник на наскоро осъдения наркобарон от Бургас – Димитър Желязков с прякор Митьо Очите и се смята, че е водач на престъпна група, контролираща трафика на наркотици и проституцията в югозападна България.

В края на доклада си Ордуей коментира, че "управляващата центристка партия ГЕРБ, рекламираща водача си Бойко Борисов като човек с твърда ръка и с полицейски опит, дойде на власт с убедителна победа през миналия юли заради обещанията да се справи с корупцията и да се бори с организираната престъпност". Той цитира реакцията на Еврокомисията, според която присъдите на Митьо Очите, Пилето и Пръча са твърде леки и че са заловени малко от "големите риби".