1
Учени намериха свидетелство за мощни слънчеви изригвания, случили се преди 800 години.
Японски учени изясниха естеството на атмосферни феномени над територията на средновековен Китай и Япония през 10-13 век, съобщи Лента.

Оказало се, че причината за появата им са силни геомагнитни бури, възникнали в резултат на мощни слънчеви изригвания. Най-древните известни на учените свидетелства за феномените, за които се предполага, че съпровождали геомагнитните бури, са свързани с описание на японския поет Фудзивара Тейка от 21-23 февруари 1204 г. Той оповестил, че в небето се появили загадъчни червени и бели изпарения, които по мнението на специалисти са полярно сияние.

Същевременно китайци наблюдавали много петна на Слънцето, а това навежда на мисълта за повишена слънчева активност. Учените проверили дали подобни описания не се срещат в по-ранни исторически документи.

Било установено, че в Китай и Япония полярни сияния били наблюдавани също по време на китайската династия Сун (960-1279). Много от атмосферните феномени се повтаряли през интервал от 27 дни, а това съответства на периода на завъртане на Слънцето около оста му.

При това радиовъглеродният анализ на дървесни пръстени показал, че пикът на тези феномени съвпада със слънчевия максимум.

Вижте как изглеждат слънчевите изригвания >> >> >>Учените заключили, че полярните сияния, наблюдавани на територията на Азия преди около 1000 години, са свързани с мощно многократно изхвърляне на коронарна маса от един и същ район на Слънцето.

По мнението на специалистите, сега подобни геомагнитни бури могат да доведат до прекъсване на електроснабдяването, да извадят от строя доста сателити, което от своя страна ще блокира GPS навигацията и интернет. В общи линии, слънчева буря с подобен мащаб може да предизвика загуби за милиарди в най-добрия случай и унищожителен социален катаклизъм - в най-лошия.

Гигантско слънчево изригване застрашава Земята >> >> >>

 Сподели

ЛАЙФ София Борисова отбеляза 25 г. ”Романтика” с пищно тържество
Вчера топ дизайнерът София Борисова отпразнува сребърен юбилей на своята модна къща "Романтика фешън". Събитието се отличи с топла и изискана обстановка.
Бременната Лонгория се появи в рокля-комбинезон ДесиСлава на червения килим след раждането