1
Днес честваме Международния ден на космонавтиката - навършват се 56 години от първия полет на човек в Космоса.
На 12 април 1961 г. в 9:07 часа московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб "Восток" с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Капсулата на Гагарин е била оборудвана със специално прозорче, през което да може да се наблюдава Земята.

Той прави една обиколка на Земята и успешно се приземява в Саратовска област. Продължителността на полета му е 1 ч. и 48 мин, а височината, до която Гагарин достига, е 327 км над Земята (днес МКС е в орбита на малко над 400 км).

Първият полет на човек в космоса преминава в автоматичен режим, но е предвидена възможността на всеки негов етап космонавтът да използва ръчно управление на кораба.

Вижте как изглежда ракетата и капсулата, с които е полетял Гагарин >> >> >>Човечеството мечтае да се докосне до звездите от хилядолетия, но пътят към сбъдването на тази мечта започва в края на XIX век, когато Константин Циолковски започва да изучава ракетните двигатели и възможността те да се използват за полет в Космоса. Той извежда някои формули, които по-късно се прилагат на практика.

Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 година със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз. Следващият етап в овладяването на космоса идва само месец по-късно - на 4 ноември с.г. със "Спутник - 2" във Вселената е изпратено първото живо същество - кучето Лайка. Неговата участ е била предопределена, тъй като не се е предвиждало корабът да се върне на Земята, пише Дарик.

На 19 юли 1960 година в Космоса е изведен съветския кораб "Спутник 5" с кучетата Белка и Стрелка. Целта на експеримента е да се провери ефективността на системата за сигурност на живота в Космоса и изследване на влиянието на космическите лъчи върху живите организми. Кучетата Белка и Стрелка са първите живи същества завърнали се благополучно на Земята.

Рекорди и статистика на пилотираните полетиОт началото на пилотираните полети 549 души, включително 60 жени, от 37 държави са били в космоса. Първото място по пребивавалите в космоса хора принадлежи на САЩ - 336 астронавти, а второто заема СССР/Русия - 121 космонавти. Сред пребивавалите в космоса не са включени американците, извършили суборбитални полети със самолети-ракетоплани, както и тримата американски астронавти от совалката "Чалънджър", която се взриви при изстрелването й на 28 януари 1986 г., информира БТА.

549-ият астронавт, французинът Тома Песке понастоящем извършва първия си полет, след като на 17 ноември 2016 г. стартира в космоса с руска ракета "Союз МС-03" и от 20 ноември същата година е на борда на Международната космическа станция (МКС).

Най-дългият в историята на космонавтиката полет - 437 денонощия, 17 ч. и 58 мин., извърши руският космонавт Валерий Поляков от януари 1994 г. до март 1995 г., докато бе на руската станция "Мир". Световният рекорд по обща продължителност на пребиваването на човек на орбита принадлежи на руския космонавт Генадий Падалка - 878 денонощия, 11 ч. и 29 мин. за 5 полета.

Рекордьори по най-много полети - по 7 пребивавания в космоса, са американските астронавти Джери Рос - 58 денонощия и 54 мин., и Франклин Чанг-Диас - 66 денонощия, 18 ч. и 16 мин.

Първото в историята излизане в открития космос извърши на 18 март 1965 г. летецът-космонавт на СССР Алексей Леонов. Той напусна за 12 мин. и 9 сек. кораба "Восход-2", докато летеше заедно с Павел Беляев.

Най-продължителното пребиваване в открития космос - 8 ч. и 56 мин, е регистрирано от американските астронавти Джеймс Вос и Сюзън Хелмс на 11 март 2001 г. от борда на МКС. Рекордьор по най-много излизания в открития космос - 16, с обща продължителност 78 ч. и 48 мин. е руският космонавт Анатолий Соловьов.

Първата жена, пребивавала в космоса, е Валентина Терешкова - от 16 до 19 юни 1963 г. тя извършва полет с кораба "Восток -6" с продължителност две денонощия, 16 ч. и 42 мин. Най-продължителният полет сред жените - 199 денонощия, 16 ч. и 42 мин, е осъществила италианката Саманта Кристофорети, докато бе на МКС от ноември 2014 г. до юни 2015 г.

Рекордьор по общо пребиваване в космоса сред жените е американката Пеги Уитсън - 376 денонощия, 17 ч. и 21 мин. за два полета. Понастоящем тя извършва третия си полет - от ноември 2016 г. е на борда на МКС. Уитсън е също рекордьорка по броя на излизанията в открития космос - общо 53 ч. и 20 мин.

Първа сред жените излезе в открития космос Светлана Савицкая (СССР) - на 2 юли 1984 г. от орбиталната станция "Салют-7" за 3 ч. и 35 мин. Най-продължителното излизане в открития космос принадлежи на американката Сюзън Хелмс - 8 ч. и 56 мин.  Сподели

ЛАЙФ София Борисова отбеляза 25 г. ”Романтика” с пищно тържество
Вчера топ дизайнерът София Борисова отпразнува сребърен юбилей на своята модна къща "Романтика фешън". Събитието се отличи с топла и изискана обстановка.
Бременната Лонгория се появи в рокля-комбинезон ДесиСлава на червения килим след раждането