1
Враждата с Русия и желанието за водеща роля в ЕС и НАТО са факторите, благодарение на които Полша ще се опита да изгради една от най-силните армии в света.
Военният бюджет на Полша не е малък, като за 2016 година страната е отделила 8,9 милиарда долара за армията си. По интересното е, че около 30% от тази сума е предвидена за модернизация, като в последните години поляците успяват да заделят по около 2 милиарда долара годишно за превъоръжаване.

В резултат на това централноевропейската страна има доста силна армия, с амбицията тя да става все по-силна и независима през този век. Няма как да знаем до колко това ще стане, но можем лесно да разберем кои ще са оръжията, на които Полша ще заложи през следващите десетилетия.

Кои ще са най-мощните оръжия на Полша през XXI век?

F-35 Lightning II
Само преди 2 седмици Полша официално декларира намерението си да закупи F-35 Lightning II, с който да замени флотилията си от съветски Су-22 и МиГ-29, които все още се експлоатират. Друга опция била закупуването на нови F-16, но според полският заместник-министър на отбраната Бартош Ковнацки страната трябва да гледа в перспектива. Дори и да избере F-16, то е много вероятно в по-късен етап най-важният съюзник на САЩ в Централна Европа да се сдобие с F-35 Lightning II. Към днешна дата Полша разполага с 38 модерни изтребителя F-16 block 52+, за които са закупени и 70 крилати ракети JASSM. Руското въоръжение, което ще бъде пенсионирано в близките години включва - 32 броя МиГ-29 и 18 бройки от Су-22. През това време се очаква цената на F-35 Lightning II значително да намалее, като според Пентагона още тази година F-35A ще струва 80 милиона долара, което е по-малко от Eurofighter Typhoon.

Вижте как изглежда F-35 Lightning II >> >> >>AHS Krab
Полската самоходна артилерия комбинира шасито на южнокорейската гаубица K9 Thunder и купола на британската AS-90M Braveheart. Въпреки това производството ще се осъществява в Полша, а полски са системата за контрол на огъня. Основното оръжие на AHS Krab е 155 мм оръдие, способно да изстрелва по 6 снаряда в минута - по този показател полската гаубица е 3-пъти по-скорострелна от турската T-155 Fırtına, която използва подобен микс от технологии.

Вижте как изглежда AHS Krab >> >> >>Leopard 2 PL
Полша вече има над 128 танка Leopard 2A4 и 105 бройки от по-новия 2A5. Планирано е Leopard 2A4 да бъде модернизиран до варианта Leopard 2 PL, като това ще струва около 600 милиона долара, а обновлението трябва да е приключило в началото на 20-те години на този век. Основните предимства на обновения танк ще са свързани с по-надеждната броня и подобреният контрол над 120 мм-то оръдие. Въпреки това, анализаторите изтъкват, че Leopard 2 PL няма да е толкова способен, като Leopard 2A7.

Вижте как изглежда Leopard 2 PL >> >> >>PT-16
Полша има множество силно модернизирани танкове Т-72, които обаче могат да претърпят още една генерална модернизация. Именно това е PT-16. Ъпгрейднатият танк ще има нов купол с ново 120 мм оръдие на Rheinmetall. Бронята също е модернизирана, както и електрониката на танка. Двигателят също е нов, като прототипът е снабден със сръбски турбодизелов агрегат с мощност от 1000 к.с. Въпреки огромните промени, цената на подобренията не е толкова висока, а Полша може да обнови около 200 танка по новия стандарт.

Вижте как изглежда PT-16 >> >> >>WPB Anders

Това може да се окаже новата универсална платформа на Полша. На базата на разработваното шаси може да се появи БМП, лек танк и леко мобилно ПВО. В показаните до сега конфигурации WPB Anders е бил снабден с 120 мм гладкоцевно оръдие или с 30 мм автоматично оръдие. Машината има екипаж от 3-ма души. В конфигурацията си на лек танк WPB Anders може да превозва 4 войника, а в БМП варианта си - 8 войника. За задвижването отговаря дизелов трубо агрегат с мощност от 720 к.с., а максималната скорост е 80 км/ч. Крайните варианти на WPB Anders ще постъпят на въоръжение в началото на идното десетилетие.

Вижте как изглежда WPB Anders >> >> >>PL-01
Този полски танк използва шасито на шведския CV90 и залага на своята маневреност и материали със стелт характеристики. PL-01 има модерна модулна броня, а благодарение на използваните композитни материали, теглото на танка е едва 35 тона. Куполът е необитаем, а екипажът се състои от 3-ма души. Основното оръдие може да е 105 мм или 120 мм. Към танка са добавени 2 картечници и 40мм гранатомет. Очаква се производството на PL-01 да стартира до 2020 г.

Вижте как изглежда PL-01 >> >> >>Karabinek MSBS
Полша планира да се откаже от използването на различни модификации на АК-47 и да превъоръжи армията си с нещо доста по-съвременно. Проектът за създаване на нова щурмова карабина се нарича MSBS, а преводът на това съкращение е Модулна Система Стрелково Оръжие. Поляците имат две разработки. MSBS-B има булпъп дизайн, който с около 300 мм по-къс и класическа MSBS-K версия. Тъй като карабината е съставена от лесно-заменяеми модули, тя бързо може да се трансформира в снайпер или лека картечница. Съществуват варианти в калибър 5.56х45 мм и 7.62×51 мм. Автоматите имат скорострелност от 700–750 куршума в минута. Не всичко е ясно относно щурмовата карабина, защото тя все още е в процес на тестване и доработка, но най-вероятно тя ще започне да се приема на въоръжение през идното десетилетие.

Вижте как изглежда Karabinek MSBS >> >> >>Ядрена програма

Полша няма изградена АЕЦ на своя територия, но въпреки това планира да се сдобие с ядрена електроцентрала. Бившият министър-председател на Полша Доналд Туск е един от най-големите поддръжници на идеята Полша да изгради своя АЕЦ, но поради финансови трудности и процедурни закъснения реализирането на тези планове е оставено най-рано за 30-те години на този век. Поне за сега Полша не планира да произвежда ядреното гориво на своя територия, от което следва, че ядрената програма на страната е мирна. Председателят на управляващата в Полша партия „Право и справедливост” Ярослав Качински обаче заяви само преди месец, че Полша "трябва да се сдобие с ядрен чадър - европейски или американски".

САЩ нямат оповестени планове за подобен "ядрен чадър", но за сметка на това планират изграждането на "ракетен чадър" в Полша.


Вижте най-мощните американски оръжия на XXI век >> >> >>


Вижте най-мощните руски оръжия на XXI век >> >> >>


Вижте най-мощните турски оръжия на XXI век >> >> >>

 Сподели

ЛАЙФ София Борисова отбеляза 25 г. ”Романтика” с пищно тържество
Вчера топ дизайнерът София Борисова отпразнува сребърен юбилей на своята модна къща "Романтика фешън". Събитието се отличи с топла и изискана обстановка.
Бременната Лонгория се появи в рокля-комбинезон ДесиСлава на червения килим след раждането