1
Много скоро първата снимка на черна дупка ще бъде факт.
От Европа през Чили и чак до Южния полюс, осем телескопа са се насочили едновременно през последните шест нощи в центъра на нашата галактика, за да получат изображение на гигантската черна дупка в основата ѝ,съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

"Вместо да конструираме гигантски телескоп, който би могъл да потъне под собствената си тежест, ние съчетахме няколко обсерватории като парчета от исполинско огледало", изтъква Майкъл Бремър,един от участниците в проекта Event Horizon.

По неговите думи с тази комбинация се получава виртуален телескоп с размерите на Земята с приблизителен диаметър от 10 хиляди километра. А колкото един такъв уред е по-голям, толкова по-прецизни детайли е способен да улови. Заснемането на черна дупка ще бъде премиера в историята на астрономията.

Намиращият се на разстояние от 24 000 светлинни години от Земята, тайнствен астрономически обект Стрелец А има маса колкото 4 милиона наши слънца, но събрана в много малък обем. Черната дупка е толкова масивна, че дори светлината не може да й избяга и тя не може да бъде наблюдавана директно.

Но според теорията, когато материята е всмукана от черната дупка, тя излъчва известно количество светлина. Проектът Event Horizon провежда изследванията си в милиметричните вълни и може да улови това лъчение. Астрономите по този начин се надяват да регистрират периметъра на черната дупка.

При тази комбинирана мощ на осемте телескопа, пръснати по Земята, може да се различи светлинен обект с обема на топка за голф върху повърхността на Луната.

Някои учени обаче са скептични и смятат, че дори това може да се окаже недостатъчно за заснемането на черната дупка в центъра на нашата галактика.  Сподели

ЛАЙФ Художничка осъди Брад Пит и Анджелина Джоли
Френски съд осъди дружеството, управляващо имението на Анджелина Джоли и Брад Пит в южната част на Франция, да заплати над половин милион евро на френска художничка-осветителка, която е работила там. Дружеството на Бранджелина "Шато Миравал" се грижеше за едноименната собственост в Южна Франция, закупена от звездната двойка през 2008 година. В разкошния замък на холивудските знаменитости Оди Судан е правела своите светлинни инсталации, след което не й е било заплатено. По нейн
Мира Добрева хвали красотата на дъщеря си Диляна Попова на почивка с Борил и сестра си