1
Учени станаха свидетели на първия съвременен случай на изчезването на река в Канада поради глобалното затопляне.
Причината за така нареченото "речно пиратство" е отдръпването на голям ледник в Североизточна Канада, от който извира реката, предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Водите на р. Слимс преминаха неочаквано от коритото на една река в друга миналата година.

Разтапянето на ледника Каскавулш, разположен в канадската провинция Юкон, превърна дълбоката 3 метра, бушуваща река Слимс в нещо, което едва покрива маратонките на учените в най-дълбоката част на водния басейн. Разтопените води сега се оттичат в р. Алсек и се вливат в Тихия океан, вместо в Берингово море.

Вижте как изглежда реката >> >> >>Като че ли всичко се е случило за един ден - 26 май 2016 г., сочи информацията за пълноводието на реката, цитирана от проф. Дан Шугар от Вашингтонския университет в Такома.

Според изследването, публикувано в сп. Nature Geoscience, каньон с дълбочина 30 метра, сформиран в края на ледника, е пренасочил топящата се вода.

Терминът "речно пиратство" обикновено се използва, за да опишат явления, които се развиват за дълъг период, като десетки или хиляди години. Досега той не бе наблюдаван в съвременността, особено с толкова бързи темпове на развитие, каза съавторът Джим Бест от университета на Илинойс.

Учените са посетили ледника Каскавулш през 2013 г. и р. Слимс била "бърза, студена и дълбока". Когато се върнали на мястото миналата година, те открили реката плитка и неподвижна като езеро, докато Алсек била станала по-дълбока и по-бързотечаща.

Според експертите липсата на вода в р. Слимс не се дължи на промени във валежите, тъй като тя се подхранвала най-вече от топенето на ледника.

"Това е интересно проучване и то потвърждава отново, че климатичните промени имат голямо, широкоразпространено и понякога изненадващо въздействие", каза експертът по ледници Ричард Али от Държавния университет на Пенсилвания.  Сподели

ЛАЙФ Вижте Нора Недкова като тийнейджърка
Снимка на "Мис Плеймейт" 2017 г. - Нора Недкова, от тийнейджърските ѝ години се появи в ефира на Канал 3.
Николета: Ще бъда модерна, съвременна бременна Хейгъл показа как се отслабва след раждане