1
НАСА изпраща космическа сонда рекордно близо до Слънцето. Целта е тя да събере нова информация за атмосферата и процесите върху слънчевата повърхност.
Предвиден да стартира през лятото на 2018 година, амбициозният проект първоначално се наричаше Solar Probe Plus, но е преименуван в Parker Solar Probe, съобщи официалният сайт на НАСА.

Така тази първа мисия ще почете името на астрофизика Юджин Паркър, който е пионер и създател на теорията, че Слънцето непрекъснато бълва частици и енергия - явление известно като "слънчев вятър".

Вижте как изглежда сондата Parker Solar Probe >> >> >>Съобщението е направено на церемония в Чикагският университет, където Паркър е заслужил професор в катедрата по Астрономия и астрофизика.

През 1958, Паркър, тогава млад професор в университетския Институт Енрико Ферми, публикува научна статия озаглавена “Динамика на интерпланетарния газ и магнитни полета”.

В нея той пише, че високоскоростна материя и магнетизъм непрекъснато напускат Слънцето и поразяват планетите и междупланетно пространство в слънчевата система.

Слънцето има признаци на планета >> >> >>Съществуването на слънчев вятър е няколко пъти доказано чрез пряко наблюдение. Трудът на Паркър лежи в основата на много от нашите разбирания за взаимодействието на звездите със световете в тяхната орбита.

Сондата ще се приближи на рекордно близко разстояние до Слънцето - около 6 милиона километра.

За сравнение, Земята е на около 149 милиона км от Слънцето, а най-близката до нашата звезда планета - Меркурий се намира на 57.9 милиона километра от Слънцето.

Апаратът ще бъде изложен на изключително високи температури, достигащи 1337 градуса по Целзий. Високото количество заредени частици също е проблем, но НАСА смята да предпази сондата с 11-сантиметров карбонен щит.

Вижте снимки на слънчеви изригвания >> >> >>Основната цел на апарата Solar Probe Plus ще е да събере данни, които да улеснят специалистите да предвиждат явления, засягащи Земята.

Известно е, че слънчевите бури могат да изключат комуникационните системи, да предизвикат огромни щети и дори да влияят на здравето на хората. За сега човечеството не може да предвижда появата на магнитните бури, но НАСА се надява Parker Solar Probe да промени това.

Освен да изследва слънчевите бури и как се образуват те, мисията цели да разбере защо атмосферата около Слънцето е по-гореща от повърхността му.


Гигантско слънчево изригване застрашава Земята >> >> >>

 Сподели

ЛАЙФ Максима посрещна Рания с яркожълта рокля в Хага
Нидерландската кралица Максима събра погледите в яркожълта рокля по време на гала вечеря в Хага, на която посрещна йорданската кралица Рания.
Селена събра негативни коментари с плажни снимки Кейт облече резедав пролетен ансамбъл