1

NASA

Марс и най-високата планина в Слънчевата система - Olympus Mons Площта на най-високата планина в Слънчевата система - Olympus Mons на Марс Следите от кал на Марс Следите от кал на Марс Следите от кал на Марс Южният полюс на Марс през лятото Северният полюс на Марс Северният полюс на Марс Южният полюс на Марс Южният полюс на Марс Марс Марс Скали на Марс Марс Марс Марс Странният обект на Марс Марс На направената снимка от Hubble се виждат марсиански облаци Марс Марсианско селфи на Curiosity Марсианско селфи на Curiosity На Марс вали сняг Замръзнала вода на Марс Марс Дюните на Марс Дюните на Марс Дюните на Марс Фобос минава пред слънцето на Марс Течащата вода на Марс - тъмните ивици Марсоходът ”Кюриосити” е открил следи от някогашен воден поток на повърхността на Марс Фото мозайка на долината ”Kasei Valles” на Марс Марсоходът ”Кюриосити” нарисува гигантски фалос на Марс
Благоприятни за живот условия на Марс е имало по-дълго, отколкото се смяташе досега.
Американски учени установиха, че благоприятни за живот условия на Марс са се съхранили дори след като водата в течно състояние изчезнала от повърхността на планетата, съобщава Лента, цитирана от БТА.

Изследвания с научни инструменти на марсохода "Кюриосити" показали висока концентрация на силициевия диоксид в цепнатини на дъното на кратера Гейл на Червената планета. Учените предполагат, че в древността отлаганията попаднали на повърхността на планетата, след като излезли от недрата й заедно с подпочвени води.

Вижте снимки от Марс >> >> >>Наличието на подпочвени води означава, че вода в течно състояние е имало в изобилие на Марс значително по-дълго, отколкото се смяташе досега.

Авторите на изследването са на мнение, че след като пресъхнали езерата на марсианската повърхност, животът е могъл да се съхрани близо до източниците на подпочвени води и в недрата на планетата.

Кратерът Гейл, чийто диаметър е над 150 км, се е формирал преди 3,5 милиарда години. На дъното му има много седиментни скали. В древността най-дълбоката част от кратера е била пълна с вода. В центъра му е планината Шарп, която достига височина около 5,5 км.

Резултатите от изследването са публикувани в Geophysical Research Letters.  Сподели

ЛАЙФ Стив Джобс вярвал, че тя ще поеме Apple
Най-малката дъщеря на основателя на компанията Apple - Стив Джобс, Ив често демонстрира завидния си начин на живот в Инстаграм.
5 урока по стил от Синди Крауфорд Цветовете ни лекуват, ако познаваме тяхната сила