1
Задава се конкурент на Raspberry Pi, който има нищожни размери, но същевременно е по-мощен и може да работи с с Windows 10, Android и Ubuntu.
Нов проект за микрокомпютър ще конкурира придобилия широка популярност Raspberry Pi.

Едноплатковият UP Core привлече финансиране в платформата Kickstarter и ще излезе на пазара през август на цена от 69 евро.

UP Core е проектиран с идеята да поддържа повечето популярни операционни системи. Компютърът може да работи с пълната версия на Windows 10 (с поддръжка на Win32), както и с Android, Ubuntu и други Linux дистрибуции, предава technews.bg.

Микрокомпютърът е екстремно малък – има размери 56,5×66 мм, но неговият хардуер е дори по-мощен от този на Raspberry Pi.

В основата е процесорът Intel Atom x5-Z8350 с тактова честота до 1,84 GHz в турбо режим, допълнен от 4GB оперативна памет DDR3L-1600 RAM и графичен чип Intel HD 400 Graphics GPU.

Купувачите на UP Core ще получат до 64GB eMMC сторидж и набор от интерфейси, вкл. HDMI, eDP, USB 3.0 и USB 2.0. Предвидени са още безжични модули Bluetooth и Wi-Fi, както и две разширителни платки.

Едната платка, Expansion board A, е проектирана за високоскоростни сигнали като PCI-express, GbLAN и USB3.0, а втората, Expansion board B, за нискоскоростни – RS-232/422/484, I2C, I2S и GPIO. Потребителят може да ползва до 3 разширителни карти в UP Core, обединени в стек.

Очакван на пазара през август, UP Core има потенциал за използване в широк спектър от приложения и с различни операционни системи. Според разработчика, микрокомпютърът може да послужи за изграждане на здрави и устойчиви на всякакви условия решения, вкл. за джобни устройства, предвид малките размери на UP Core.  Сподели

ЛАЙФ Вижте звездите с най-пищен бюст
Големите бюстове винаги са привличали публиката. Някои известни дами се радват на пищни естествени гърди, които ги правят по-атрактивни на сцената.
64-годишна професорка стана модна икона ”Мис Плеймейт” в обятията на Слави Трифонов