1
Китай постигна "значителен напредък" в разработването на въздушно-космически самолет, който ще може да излита от летища.
Иновативната совалка ще може да извършва полети в атмосферата, в космоса, дори ще достига до ксомическата станция на Китай, след което ще каца на Земята като самолет, предава ТАСС, цитирана от БТА.

Това бе оповестено от вицепрезидента на Китайската корпорация за аерокосмическа наука и промишленост Лю Шицюан пред в. "Саут Чайна морнинг пост".

Китайската корпорация за аерокосмическа наука и промишленост е собственост на държавата и е в основата на китайската космическа програма. В корпорацията работят 170 000 души,

Предполага се, че двигателите на летателния апарат ще могат да го изведат на околоземна орбита посредством хоризонтално, а не вертикално излитане, за разлика от совалките.

Вижте как  може да изглежда космическият самолет на Китай >> >> >>Основното предназначение на разработката е транспортиране на екипаж и товари до орбитални станции и обратно до Земята.

При това машината за многократна употреба ще може да ползва всяка писта за излитане и кацане.

Понастоящем екипът от учени вече е извършил почти всички наземни изпитания, преодолявайки основни технически проблеми, свързани с проектирането и създаването на подходящ двигател за подобен орбитален самолет.

Лю Шицюан не посочи възможни срокове за първия му изпитателен полет. Китайски експерти обаче са на мнение, че полетът ще е съвсем скоро.  Сподели

ЛАЙФ Знаменитостите се молят за #Barcelona
Известни личности от целия свят реагираха на новината за атентата в Барселона и изпратиха молитвите си към всички, намиращи се в испанския град.
Брижит: Недостатъкът на Еманюел е, че е по-млад Светлана Василева се сближи с Християн Гущеров