1
Учени установиха, изследвайки метеорити, че Юпитер е най-старата планета в Слънчевата система - на 4,5 милиарда години.
Предишни модели показваха, че Юпитер се е образувал сравнително рано. Сегашното изследване обаче е първото, което определя кога е станало това, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

"Тъй като нямаме проби от Юпитер (за разлика от Земята, Марс, Луната и астероиди), в нашето изследване използваме изотопни подписи в железни метеорити, които идват от астероиди, за да определим възрастта на Юпитер", каза ръководителят на международния екип д-р Томас Крюйер от националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" в Калифорния.

Вижте снимки на  Юпитер >> >> >>Учените установиха, че метеоритите са образувани от два генетично различни резервоара на газ и прах, съществували едновременно, но отделно, между милион и четири милиона години след образуването на Слънчевата система.

Най-правдоподобното обяснение за това разделяне е образуването на Юпитер, което е оформило празнота в протодиска от звезден газ и прах и е предотвратило преминаването на материал от единия в другия резервоар. Това, според учените, обяснява защо в Слънчевата система няма суперземи с маса по-висока от земната.

Ядрото на Юпитер е нарастнало до около 20 земни маси за 1 милион години, а след това много по-бавно до 50 земни маси за три до четири милиона години след образуването на Слънцевата система. След това ядрото е започнало да привлича материал, който се е превърнал в газовата обвивка на Юпитер.  Сподели

ЛАЙФ Максима посрещна Рания с яркожълта рокля в Хага
Нидерландската кралица Максима събра погледите в яркожълта рокля по време на гала вечеря в Хага, на която посрещна йорданската кралица Рания.
Селена събра негативни коментари с плажни снимки Кейт облече резедав пролетен ансамбъл