1
Изследователи от Университета Нанкай в Тянзин извършиха успешен експеримент с клониране на прасета, ползвайки робот и изкуствен интелект.
В началото на януари т.г. 510 клонирани ембриони са били вкарани в шест сурогатни свине-майки. На 110-я ден от бременността, в края на април, две свине-майки са родили 13 здрави, изкуствено отгледани прасенца, съобщи China People’s Daily, цитиран от technews.bg.

В Китай строят огромна фабрика за клониране >> >> >>
По време на експеримента за клониране на прасета учените за първи път са използвали специални роботизирани микроманипулатори-анализатори, които са изпълнили всички операции по събиране и пренасяне на ДНК от животните донори към сурогатните майки. Тези устройства за операции с ДНК се управляват от изкуствен интелект и имат силни аналитични способности.

Роботизираният инструмент е спомогнал значително за успешното завършване на експеримента. По думите на Джао Син, ръководител на изследователския екип, при подобни деликатни операции разликата между човешката ръка и робота-манипулатор е като тази между твърд шамар и меко натискане.

Китайска компания може да клонира и хора >> >> >>
В процеса на клониране на свинете, проведен съвместно с Института по животновъдство и ветеринарни изследвания, е приложена т.нар. техника за ядрен пренос на соматични клетки (SCNT), която се използва обикновено за селекция – при нея ядро на соматична клетка се пренася в яйцеклетка без ядро.

Подобен метод има предимството, че гарантира качествено осеменяване на яйцеклетката. Негов недостатък обаче е ниското ниво на успешно приключилите експерименти, поради големия процент брак в процеса на клониране.

Основното предизвикателство в процеса на клониране с ядрен пренос е как да се избегне разрушаването на чувствителни клетки. Учените са провели предварителен анализ на мощността, която е необходима на инструмента за безопасна работа с клетките при отделяне на ядрата, и след това са го регулирали на минималното възможно ниво. Благодарение на това, степента на деформация на клетките е намаляла значително, което е подобрило по-нататъшното развитие на клетките и е увеличило шансовете за успех.

Получените в резултат на изследването данни за връзката между микрооперациите над клетката и по-нататъшното й развитие могат да помогнат на други учени да направят следващи открития в тази област, отбелязва Джао Син. Според него, изследването има огромен потенциал за приложение – в помощната техника за репродуктивни технологии, при селекцията на видове растения и животни, в семейната медицина, животновъдните комплекси и в други области.

От момента на първото успешно клониране на знаменитата овца Доли, която се роди на 5 юли 1996 г. във Великобритания, учени от цял свят проведоха множество успешни експерименти за клониране на мишки, едър рогат добитък и други животни. Китайските учени, в частност, извършиха първо успешно клониране през 2000-та година, като впоследствие направиха още много подобни експерименти с различни животни, вкл. свине.

Най-страшните неща отгледани в лаборатория >> >> >>

 Сподели

ЛАЙФ Как да изглеждаме перфектно по бански на снимки
Искаш да се снимаш по бански или бельо, но се чувстваш дискомфортно? Ето няколко съвета, които гарантират, че ще изглеждаш перфектно на снимките.
И Хайди Клум (44) се появи гола в Инстаграм Модели за силни и романтични жени от ”Фенди”