1
НАСА планира да тества малък ядрен реактор, който ще осигурява електричество на марсианските колонисти.
През месец септември в пустинята на Невада НАСА възнамерява да тества компактен ядрен реактор, който е в състояние да осигурява електрическа енергия за мисиите на други планети. Агенцията се върна към този проект, след като го бе изоставила през последните 50 години, предава Kaldata.

Възможността за генериране на електрическа енергия на другите планети е един от най-важните фактори за успеха на колонизирането и тераформирането на други светове. От електрическата енергия зависи създаването на необходимите условия за живот и научни изследвания. Според специалистите на НАСА, марсианската експедиция ще има нужда от около 40 KW електричество – толкова енергия е необходима за 8 земни обитаеми сгради, а НАСА знае откъде да вземе тази енергия.

През последните три години НАСА вложи големи инвестиции в проекта Kilopower, в рамките на който се създава „компактен, евтин и мащабируем ядрен реактор за научно-изследователски цели“. Бюджетът на проекта е $15 милиона годишно и този септември НАСА ще покаже какво се е получило: мини реактор с височина 1,9 метра и мощност 1 KW.

Подобен компактен ядрен реактор НАСА тестваше през 60-те години в рамката на програмата SNAP. Аналогични проекти на атомни реактори за космически апарати създаваше и СССР.

На Марс могат да се използват слънчеви панели, но в лунния картер Шакълтън, главен кандидат за строителството на междинна база за полета до Марс, има вода, но е съвършено тъмно.

А слънчевите райони на Марс получават само една трета от светлината, която получава Земята, затова използването на ядрена енергия е по-ефективно.
 Сподели

ЛАЙФ Плевнелиев и Банова – влюбени в Лондон (снимки)
Росен Плевнелиев и Деси Банова бяха заснети да се целуват на летище "Хийтроу" в Лондон.
Сестрата на Николета не й отстъпва по сексапил Горещото ревю на Victoria's Secret в Шанхай