1
Експерименталният токамак (EAST) на академията на науките на Китай постави нов световен рекорд за стабилно удържане на плазмата: 101,2 секунди в H-mode режим.
Учените поддържаха максималната температура на изкуственото слънце в продължение на почти две минути и по този начин подобриха собствения си рекорд от 60 секунди, поставен миналата година, предава Kaldata.

По време на новия експеримент, физиците загряха плазмата до почти 50 милиона Келвина е режим H-mode, който дава възможност за повишено отделяне на енергия и намаляване топлинните загуби на плазмата.

Вижте как изглежда китайският токамак >> >> >>Екипът учени от EAST този месец ще приключи първия цикъл от създаването на термоядрен реактор, като следващият цикъл ще започне тази есен.

Токакмакът EAST е част от международна програма за създаването на термоядрения ректор ITER, който е проектиран за разработване и усъвършенстване на нови технологии за получаване на термоядрена енергия в промишлени мащаби. В проекта, освен Китай, участват и страни от Европейския съюз, САЩ, Япония, Русия, Индия, Южна Корея и Казахстан.

Неотдавна американските учени направиха пробив в термоядрената физика, след като с помощта на литиево покритие успяха да запазят равномерно висока температура на плазмата както в центъра, така и в края. Това повишава ефективността и стабилността на реактора.  Сподели

ЛАЙФ Максима посрещна Рания с яркожълта рокля в Хага
Нидерландската кралица Максима събра погледите в яркожълта рокля по време на гала вечеря в Хага, на която посрещна йорданската кралица Рания.
Селена събра негативни коментари с плажни снимки Кейт облече резедав пролетен ансамбъл