1
Канадски и американски учени откриха нови признаци за съществуване на живот на Марс в древността.
Повишеното съдържание на цинк и германий в няколко района на Червената планета свидетелства за висока хидротермална активност в древността, съобщава Лента, цитирана от БТА.

Концентрацията на тези химични елементи в седиментните скали в района на кратера Гейл превишава показателите в останалите части на марсианската повърхност между 10 и 100 пъти.

Вижте снимки от кратера Гейл >> >> >>Екстремални хидротермални източници на Земята, също богати на цинк и германий, служат за местообитание на примитивните организми. Вероятно аналогични същества може да са живели на Червената планета в миналото и не е изключено учените да успеят да намерят следи от тях.

Възрастта на кратера Гейл, който има диаметър от 150 километра, е 3,5 милиарда години. Дъното му е запълнено с множество седиментни скали, изложени на ерозия. В древността най-дълбоките части на кратера били запълнени с вода.

Кратерът Гейл е много интересен и заради планината, която се намира в центъра му. Най-високият й връх е около 5500 метра. Заради своя разнообразен терен и възможни останки от живот марсоходът Curiosity кацна именно в кратера Гейл.  Сподели

ЛАЙФ Алекс Раева на тропическа ваканция с гаджето
Алекс Раева за първи път повдигна завесата около новото си гадже.
Гущеров купи джип на Светлана Василева Катрин свали годежния си пръстен