1
През 1976 г. секретният шпионски самолет Lockheed SR-71 Blackbird поставя рекорд, който не е надминат и до днес. Вижте как изглежда най-бързият самолет в света.
На 28 юли 1976 година SR-71 Blackbird достига максимална скорост от 3,529.6 км/ч, а от НАСА са решили да зарадват публиката с нова порция от снимки на футуристичния самолет.

Историята на SR-71 Blackbird е много интересна и започва през 1959 година с решението на ЦРУ да създаде бърз шпионски самолет с 90% невидимост за радарите. Проектът не само е секретен но се финансира извън държавния бюджет на САЩ, а за него почти липсват документи.

Вижте как изглежда SR-71 Blackbird >> >> >>Всъщност проектирането на подобен самолет започва още през 1957 година, а през 1960 г.се появяват първите прототипи, които започват да се тестват в... прословутата Зона 51.

Първото поколение на самолета се нарича Lockheed A-12 и от него са построени 13 бройки. От тях обаче 6 броя са загубени при инциденти, а 2-ма пилота и 1 инженер губят живота си. Заслужава да се отбележи, че при разработката и тестването н самолета не са пестени средства. Охраната е получавала колосални заплати и е имало наети майстори-готвачи от Лас Вегас.

Lockheed A-12 бързо се развива в много по-съвършения SR-71 Blackbird, който изпълнява мисии от 1964 г. до 1998 г. От него са създадени 32 броя, като 12 са загубени при инциденти.

92% от корпуса на самолета е от титан. Интересното е, че основният добив на титан в света ставал в СССР. ЦРУ се заело със саздаването на множество паравани, необходими за закупуването на ценния метал от Съветския съюз, без да се разбере от кога и за какви цели ще се използва той.

Заслужава да се отбележи, че нито един от самолетите не бива загубен в битка с врага, както това се случва с шпионския U-2. Така например по време на Виетнамската война били изстреляни 800 ракети по SR-71, но самолетът просто бил по-бърз от тях.

За да бъде пилотиран SR-71 Blackbird обаче бил необходим специален скафандър. Самолета летял на 24 000 метра надморска височина, а поради високата му скорост повърхността му се загрявала до около 300 градуса по Целзий. Кабината от своя страна не можела да се херметизира на 100%, а температурата в нея била около 100 градуса по Целзий. Това довело до създаванет на скафандър, който да предпазва пилотите - в противен случай те биха умрели.

При дългите полети се налагало пилотите да пият вода и ядат храна, което довело до разработката на много нови технологии - включително и до такава, засичаща погледа на пилота. Водата и храната били пакетирани по начин, сходен с този на космическите храни.

Повечето пилоти, управлявали самолета били издигани в чин генерал. Но с течение на времето, ефективността на SR-71 Blackbird започвала да става спорна. Един час във въздуха струвал 85 000 долара, а на година се давали около 300 милиона долара.

Освен това СССР създал МиГ-31 и ракети, развиващи скорости по-високи от тези на SR-71. Така последният полет на SR-71 над Съветския съюз бил извършен през 1986 година, като след това се наложило шпионският самолет да извършва разузнавателните си мисии, без да навлиза във въздушното пространство на СССР.

Основен фактор за пенсионирането обаче се оказа нуждата от средства за стелт бомбардировача B-2. военните обаче споделят, че сателитите не могат напълно да заменят подобен шпионски самолет, можещ бързо да осигури тактическа информация. Това е така защото треакториите на сателитите се следят и знаят от по-силните противници на САЩ, като Китай и Русия.

Именно затова в ход е нов проект, за създаването на огромен и супер мощен шпионски дрон, наречен SR-72. Той ще лети на границите с космоса и ще развива скорости от над 6000 км/ч.

Това от своя страна накара руснаците да инвестират в създаването на МиГ-41. Този самолет едва сега навлиза в своята фаза на разработка, но се очаква също да има космически способности.

И SR-72, и МиГ-41 ще се появят през следващото десетилетие.  Сподели

ЛАЙФ Максима посрещна Рания с яркожълта рокля в Хага
Нидерландската кралица Максима събра погледите в яркожълта рокля по време на гала вечеря в Хага, на която посрещна йорданската кралица Рания.
Селена събра негативни коментари с плажни снимки Кейт облече резедав пролетен ансамбъл