1
Амбициозна „пътна карта”, изготвена от американски учени, ще доведе до преминаване към 100% възобновяема енергия в 139 държави по света.
Очаква се това да ограничи глобалното затопляне до под 1,5 градуса и да създаде над 24 милиона нови дългосрочни работни места.

Енергийната пътна карта, публикувана онлайн в научното списание Joule, е дело на екип от изследователи, ръководен от професор Марк Джейкъбсън, директор на
Програмата за атмосфера и енергия на Станфордския университет. Те очертават пътя към трансформиране на енергийната инфраструктура на 139 държави, пише GreenTech.bg.

Целта е захранването да идва само от електроенергия, генерирана от вятъра, водата и слънчевата светлина. Това включва производството на електричество, транспорта, климатизацията, промишлеността, селското стопанство, горското стопанство и риболова в повече от 70% от страните в света, отговорни за 99% от световните емисии на въглероден диоксид.

Екипът твърди, че подобно преминаване към чиста енергия до 2050 г., макар и амбициозно, е реалистично и ще създаде около 24,3 милиона повече постоянни работни места – повече, отколкото ще бъдат загубени от оттеглянето на индустрията от изкопаемите горива.

Около 4,6 милиона преждевременни смъртни случая ще бъдат предотвратени от замърсяването на въздуха, а до 2050 г. ще бъдат избегнати 28,5 трлн. долара разходи, заради изменението на климата.

„Изглежда, че можем да постигнем огромните социални ползи от енергийната система с нулеви емисии без никакви допълнителни разходи”, казва съавторът Марк Делучи, изследовател в Института по транспортни изследвания на Калифорнийския университет в Бъркли.

„Нашите констатации показват, че ползите са толкова големи, че трябва да ускорим прехода към вятърна, водна и слънчева енергия възможно най-бързо чрез ранно оттегляне на системите за изкопаеми горива”, допълва той.

За всяка от 139-те страни изследователите са оценили наличните суровини от възобновяеми източници, обема на вятърните, водните и слънчевите генератори, които ще са необходими за покриване на енергийните нужди на страната, и колко земя и покривно пространство ще заемат те.

Използвайки прогнозираното търсене на енергия за 2050 г., изследователите са установили, че общите разходи за обществото, за да премине към чиста енергия, ще бъдат една четвърт от тези на сегашната система за изкопаеми горива, след като се вземат предвид спестените разходи за справяне с изменението на климата.  Сподели

ЛАЙФ Как да изглеждаме перфектно по бански на снимки
Искаш да се снимаш по бански или бельо, но се чувстваш дискомфортно? Ето няколко съвета, които гарантират, че ще изглеждаш перфектно на снимките.
И Хайди Клум (44) се появи гола в Инстаграм Модели за силни и романтични жени от ”Фенди”