http://www.youtube.com/oembed?url=http://www.youtube.com/watch?v=xrGAQCq9BMU&format=json Дир.бг 1

NASA at Saturn: Cassini's Grand Finale

Американското космическо управление разкри подробности за последния ден от живота на космическия апарат Касини, който ще настъпи в средата на септември.
На 15 септември, когато ще приключи мисията на сондата, тя ще направи последното от 22-те прощални "гмуркания" между пръстените на Сатурн и неговата повърхност.

Апаратът ще предава почти в реално време данни от атмосферата на планетата, докато изгуби контакт със Земята в 11,54 ч. по Гринуич.

Тогава той ще се запали, докато навлиза в смазващата атмосфера на гигантската планета. Касини изследваше Сатурн и "антуража му" от 62 луни от юли 2004 г. Той осигури данни за почти 4000 научни публикации.

По време на последните си завъртания в орбита около планетата апаратът изследва нейната атмосфера и направи замервания, за да определи размера на твърдото ядро на планетата.

Последните данни на Касини за пръстените на Сатурн пък показаха, че те са с по-малка маса от прогнозираното.

Това навежда на мисълта, че те са "по-млади" от очакваното, на около 120 милиона години и че са се образували след зараждането на Слънчевата система, каза Линда Спилкър, един от експертите в НАСА, участващи в мисията на Касини.

 Сподели

ЛАЙФ Малкълм Йънг от AC/DC почина на 64
Легендарният музикант и един от основателите на рок групата AC/DC Малкълм Йънг почина на 64-годишна възраст.
Фотограф показа истината за красивите снимки Закръглен модел предизвика слабите си колежки