http://www.youtube.com/oembed?url=http://www.youtube.com/watch?v=xrGAQCq9BMU&format=json Дир.бг 1

NASA at Saturn: Cassini's Grand Finale

Американското космическо управление разкри подробности за последния ден от живота на космическия апарат Касини, който ще настъпи в средата на септември.
На 15 септември, когато ще приключи мисията на сондата, тя ще направи последното от 22-те прощални "гмуркания" между пръстените на Сатурн и неговата повърхност.

Апаратът ще предава почти в реално време данни от атмосферата на планетата, докато изгуби контакт със Земята в 11,54 ч. по Гринуич.

Тогава той ще се запали, докато навлиза в смазващата атмосфера на гигантската планета. Касини изследваше Сатурн и "антуража му" от 62 луни от юли 2004 г. Той осигури данни за почти 4000 научни публикации.

По време на последните си завъртания в орбита около планетата апаратът изследва нейната атмосфера и направи замервания, за да определи размера на твърдото ядро на планетата.

Последните данни на Касини за пръстените на Сатурн пък показаха, че те са с по-малка маса от прогнозираното.

Това навежда на мисълта, че те са "по-млади" от очакваното, на около 120 милиона години и че са се образували след зараждането на Слънчевата система, каза Линда Спилкър, един от експертите в НАСА, участващи в мисията на Касини.

 Сподели

ЛАЙФ Напусна ни актрисата Мариана Аламанчева
Тъжната вест бе съобщена на страницата на Сатиричен театър "Алеко Константинов" във Фейсбук.
Лиз Хърли (52) показа, че целите бански са секси Михаела Филева с нов мъж до себе си?