1
Специалистите на НАСА регистрираха едно от най-мощните слънчеви изригвания през последните 12 години.
Изригването е едно от 15-те най-мощни излъчвания на светлинна, топлинна и кинетична енергия в цялата история на наблюдение на Слънцето, предава Kaldata.

НАСА съобщи, че силата на изригването е толкова голямо, че жителите на щатите Охайо и Индиана ще могат да наблюдават северно сияние. Слънчевите изригвания често са съпроводени от подобни явления.

Вижте снимки на слънчеви изригвания >> >> >>Слънчевите изригвания са причина за възникването на магнитни бури, което оказва влияние върху здравето и психиката на много хора, върху навигацията на космическите апарати и върху чувствителната електроника на Земята.

В края на миналия ден (05.09) слънчевите петна №2665, неочаквано изхвърлиха огромен обем коронална маса, а изригването се оценява от учените от високия клас X9,5 и дори по-висок. 

Гигантско слънчево изригване застрашава Земята >> >> >>Слънчевата маса се движи със скорост над 400 км/с и застига Земята след от 1 до 3 дни. Въпреки, че има риск за хората с високо кръвно налягане, то изригването от клас Х9 въобще не не най-мощното, което сме преживявали и няма да сложи край на нашата цивилизация. През 2005 г. е имало изригване от клас Х17, а през 2003 г. от клас Х28.

Изригването от 2003 година е можело да бъде опасно за нашата цивилизация, но за късмет не е било в посоката на нашата планета. Подобно изригване е регистрирано преди 158 години от Ръчард Карингтън и сега е познато като „Събитието Карингтън“.

Учените считат, че на нас наистина много ни е провървяло (някои учени считат, че думата „провървяло“ не е много удачна). Ако изхвърлянето на слънчева маса бе в посока на нашата планета, всички орбитални спътници щяха да бъдат унищожени, както и всички земни енергийни системи. Според пресмятанията, световната икономика би издържала една седмица, а възстановяването на предишния живот би отнело много десетилетия.

Слънцето замалко да предизвика ядрена война >> >> >>

 Сподели

ЛАЙФ Напусна ни актрисата Мариана Аламанчева
Тъжната вест бе съобщена на страницата на Сатиричен театър "Алеко Константинов" във Фейсбук.
Лиз Хърли (52) показа, че целите бански са секси Михаела Филева с нов мъж до себе си?