1
Неизвестни форми на живот вероятно обитават ледени пещери в Антарктида.
Неизвестни форми на живот вероятно обитават пещери в Антарктида, образували се в леда в резултат на вулканична дейност, предава ДПА, цитирана от БТА.

Изследователи от Австралийския национален университет са открили в дълбините на пещерните формации следи от ДНК на водорасли, мъхове, малки животни и неизвестни досега форми на живот.

"Във вътрешността на пещерите е доста топло - в някои от тях температурата достига до 25 градуса Целзий. Вътре можете да се чувствате съвсем удобно по тениска. Светлината, идваща от отворите на пещерите, прониква и на по-голяма дълбочина", обясняват специалистите.

Повечето следи от ДНК, намерени в пещерите, са сходни с тези на животни и растения, обитаващи Антарктида, но има и такива, чиято последователност не може да бъде напълно идентифицирана. Резултатите от настоящото изследване дават интригуващ поглед към потенциален живот под антарктическия лед. Възможно е "някъде там" да има напълно нови животински и растителни видове, смятат специалистите.

Намирането на следи от ДНК обаче не доказва, че форми на живот все още обитават ледените пещери.

"Следващата ни цел е да проучим по-обстойно пещерите в търсене на живи организми. Ако те съществуват, пред нас ще се открие вълнуващ нов свят", казва Лори Конъл, съавтор на изследването от университета на Мейн, САЩ  Сподели

ЛАЙФ Напусна ни актрисата Мариана Аламанчева
Тъжната вест бе съобщена на страницата на Сатиричен театър "Алеко Константинов" във Фейсбук.
Лиз Хърли (52) показа, че целите бански са секси Михаела Филева с нов мъж до себе си?