1
САЩ имат може би най-големите традиции в производството на оръжие. Именно затова ще се опитаме да видим кои са най-добрите американски автомати.
В България знаем малко за американските автоматични карабини. Евентуално сме чували за М-16, която е била по-проблемна от АК-47 във Виетнамската война, но за сметка на това - малко по-точно.

Истината е, че М-16 определено е имала някои проблеми, а точността и е била малко по-добра от тази на АК-47 и наравно с тази на АКМ. Но от създаването на М-16 до днешни до са минали много години, като нейната платформа е била дотолкова подобрена, че пушката не отстъпва и на най-модерния "Калашник".

Всъщност, що се отнася до ергономика, ниско тегло, малък откат и лесно боравене с оръжието, то американските карабини превъзхождат руските. Като по параметрите за здравина, скорострелност, точност има постигнат паритет. Разлики естествено има, като различните калибри променят характера на оръжието.

Нека видим кои са най-модерните американски автоматични пушки:

М4A1

Както повечето руски оръжия са развитие на платформата на АК-47, така и повечето (почти всички) американски карабини са еволюция на М-16. За разлика от нея обаче М4 е по-лека и по-здрава. М4 има два режима на стрелба — полуавтоматичен и троен изстрел, докато М4А1 има полуавтоматична и пълна автоматична стрелба. Карабината тежи едва 3,4 килограма - при това с пълен пълнител. Прикладът е "телескопичен" и може да се разтяга. Калибърът е стандартния за НАТО 5.56×45 мм. Точността е до 500 метра, началната скорост на куршума е от 910 м/с, а скорострелността е между 700 и 950 изстрела в минута.

Вижте как изглежда М4A1 >> >> >>
Скелетонизирана AR-15

AR-15 е цивилната версия на М-16, като при нея липсва опцията за автоматична стралба. Въпреки това еволюцията тук е значителна. Подобрени са механизмите и издръжливостта към вода, кал и пясък. Редица клипчета показват, че новите AR-15 стрелят безпроблемно след престои в езеро или дори блато. Скелетонизираната версия на пушката е интересна, заради своето леко тегло и нестандартен вид. Те са в следствие на отстраняването на всякакъв излишен метал от конструкцията. Калибърът е стандартния за НАТО 5.56×45 мм. Скорострелността е по-ниска от тази на М4, но далекобойността е подобрена. Потребителите отличават AR-15 със слабия откат и лесна поддръжка.

Вижте как изглежда скелетонизираната AR-15 >> >> >>
R5 RGP

И тази карабина е еволюция на М-16. Въпреки това инженерите са се постарали да опростят и заздравят максимално конструкцията, като R5 RGP трябва да се справя по-добре с екстремните температури и замърсена околна среда от М4. Теглото с пълнител е около 3,5 кг, а другите характеристики са сходни с тези на М4. Калибърът е стандартния за НАТО 5.56×45 мм. Точността е до 600 метра, а началната скорост на куршума е от 900 м/с.

Вижте как изглежда R5 RGP >> >> >>
MPAR-556
Тази пушка не е особено популярно, но и не е базирана на М-16, а на почти неизвестната австралийска карабина T2 Mk5. Автоматът тежи 3,5 килограма и се характеризира с голямата си издръжливост и здравина. Друга нетипична особеност е калибърът 6.8x43 мм Rem, който е по-мощен от стандартния за НАТО 5.56×45 мм.

Вижте как изглежда MPAR-556 >> >> >>
FN SCAR
Историята на SCAR е противоречива - първо карабината е трябвало да замени всички М4 автомати, по-късно проектът е почти пред спиране, но сега пушката навлиза в американската армия, както и във военните сили на още около 20 държави. Всъщност, в САЩ оръжието се ползва предимно от "тюлените" и за това си има причина - FN SCAR е изключително лека и здрава карабина. Основното предимство на пушката обаче е нейната модулност - тя може да става едновременно снайпер или картечница. Лекият вариант тежи 3 килограма, а тежкият 3,5 кг. Според конфигурацията ефективната точност е между 300 и 800 метра. Калибърът е натовски - 5.56×45 мм или 7.62×51 мм. Началната скорост на куршума е 850 м/с, а скорострелността е около 650 изстрела в минута.

Вижте как изглежда FN SCAR >> >> >>

 Сподели

ЛАЙФ Българче с кралско потекло покори Москва
Малката Елизабет-Амитис Абдулджалил завладя за трети пореден път публиката на Седмицата на висшата мода в Москва.
Дария Симеонова от ”Откраднат живот” се сгоди Хановeрският принц Кристиан се ожени в Перу