1
Китайски учени определиха интелигентността на различните A.I. системи.
Изследователи от Пекинския университет Цзяотун създадоха алгоритъм, който анализира възможностите на системите за изкуствен интелект (A.I.). Най-висок резултат в тестовете показва Google, чието IQ е по-голямо от средното ниво на шестгодишно дете, предава technews.bg.

Google оглавява класацията с резултат от 47,28 точки, следван от Duer с 37,2 и Baidu с 32,92 в Топ 3. По-надолу се нареждат Sogou (32,25), Bing (31,98), Xiaobing (24,48) и Siri (23,94). За сравнение, средното IQ на 18-годишен човек е 97, при 12-годишните е 84,5, а при шестгодишно дете – 55,5.

Втората по интелигентност система, Duer, се явява китайски аналог на виртуалните помощници Cortana и Alexa. Тя е създадена от компанията Baidu, чиято търсачка е класирана на трето място в теста.

Друга китайска система за търсене, Sogou, заема четвърто място, а търсачката Bing на Microsoft е пета. Чатботът Xiaobing, също на Microsoft, е класиран на шесто място, а след него се нарежда гласовият помощник Siri на Apple с два пъти по-малък резултат от Google, коментира резултатите CNBC.

За целите на изследването учените са разработили седем нива на интелект – от 0 до 6, които след това са използвани за класификация на системите. Оценките се базират на няколко атрибута, вкл. способност за изпълнение на входно-изходни операции, наличие (или отсъствие) на локално хранилище за данни, способност за обновяване и разширяване на знанията, както и способност за споделяне на знанията с други интелигентни системи.

Ето и най-интелигентните системи:

1.Google – 47,28
2. Duer – 37,2
3. Baidu – 32,92
4. Sogou – 32,25
5. Bing – 31,98
6. Xiaobing – 24,48
7. Siri – 23,94

На практика, няма системи с нулево ниво на интелект, а най-високото, шесто ниво се представя от учените като божествен интелект, който притежава безкрайна способност да създава знания и по същество се явява еволюционна крайна точка на изкуствения интелект.

Повечето съвременни A.I. устройства и платформи се намират на нива 2 и 3. Системите от втори клас могат да взаимодействат с хора и да съхраняват информация, но по същество са статични в своите възможности – такива са например интелигентните телевизори, хладилници и други подобни устройства.

Системите от трети клас са по-динамични, могат да предложат повече функционалности чрез обновяване на софтуера или оборудването. В тази група попадат устройства като смартфоните и персоналните компютри.

Устройствата от четвърти клас имат определена автономия в обучението и не разчитат на взаимодействие с човека, за да еволюират, а също така са способни да се самообновяват през интерент. Пример за подобен A.I. е проектът RoboEarth, в който роботите могат да споделят знания помежду си чрез използване на облачно хранилище за данни. Други примери са системите Google Brain и Baidu Brain.

A.I. системите от пети клас могат да създават нови знания и да ги използват за иновации, както и да прилагат нововъведенията в процеса на развитие на човека. Засега хората са единственият пример за подобен клас системи. Според учените, хората са особен клас интелигентни системи, тъй като не са създадени изкуствено.  Сподели

ЛАЙФ Българче с кралско потекло покори Москва
Малката Елизабет-Амитис Абдулджалил завладя за трети пореден път публиката на Седмицата на висшата мода в Москва.
Дария Симеонова от ”Откраднат живот” се сгоди Хановeрският принц Кристиан се ожени в Перу