1
Изследване сред група студенти от Университета в Индиана твърди, че обсебващата страст към автопортретни снимки (селфи) може да означава психично разстройство.
Повод за изследването е иронична статия от 2014 г., която описва три стадия на поражение на психиката, наречено „селфитис”. Учените са проучили основните фактори, които подбуждат младите хора да си правят селфита и да ги публикуват в социалните мрежи, в опит да потвърдят или опровергаят предположенията в статията, предава technewws.bg.

Оказва се, че увлечението по автопортретните снимки наистина има черти на психично разстройство, сходно с други видове зависимости.

От общо 734 участника в изследването 400 проявили страст към селфито. При това, 34% от анкетираните били в гранично състояние, 40,5% – в остра форма на „заболяването”, а 25,5% – в хронична.

Манията за селфи била най-разпространена (56%) сред участниците във възрастовата група 16-20 години. Любопитен факт е, че мъжете са по-пристрастени към автопортретните снимки, отколкото жените.

Към основните фактори, подбуждащи младите хора да си правят и публикуват селфита, учените посочват социалното съперничество, нуждата от внимание и повишаване на увереността в себе си.

Авторите на доклада уточняват, че използваната от тях методика за изследване ограничава ценността на събраните данни и влияе на резултата. Но те са убедени, че заболяването, което може да се опише като обсебваща страст към автопортретните снимки, съществува.  Сподели

ЛАЙФ Наталия Гуркова и Джордже влюбени в Тайланд
Наталия Гуркова и съпругът ѝ Джордже Михалевич събират слънчеви лъчи на остров Пукет.
Рене Зелуегър стана неузнаваема Кралиците Максима и Рания се облякоха в тон