1
Сондата на НАСА "New Horizons" ще достигне един от най-далечните обекти в Слънчевата система на 1 януари 2019 г.
2014 MU69 се намира в Поясът на Кайпер и за него се знае много малко. Космическият обект има диаметър около 20 км, но дължината му е 30 км. Едно завъртане около Слънцето отнема 295 години, а разстоянието на 2014 MU69 до Земята е около 6,5 милиарда километра или около 43 пъти повече от разстоянието между Земята и Слънцето.

За сравнение Плутон се намира на около 5,9 милиарда километра от Земята или около 39 пъти повече от разстоянието между Земята и Слънцето.

Предполага се се, че 2014 MU69 може да представлява два слепнали се блока, от първичната материя, изградила планетите в Слънчевата система.

Именно заради това обектът е толкова интересен за учените. Сондата "New Horizons" ще премине на 3500 километра от 2014 MU69, което е 3 пъти по-близо от най-близкото преминаване до Плутон. Това означава, че обектът от Поясът на Кайпер ще бъде проучен и картографиран детайлно. Снимките ще бъдат с доста добра резолюция, а съдържанието на вода и органични газове, като метан, ще бъде потвърдено много лесно.

Вижте най-детайлните снимки от Плутон >> >> >>Сигналът на "New Horizons" ще пътува около 6 часа към Земята, като широката общественост ще види снимките на този свръхдалечен обект в самото начало на 2019 година.  Сподели

ЛАЙФ Бременната Кейт облече любимо розово палто
Принц Уилям и съпругата му Катрин пристигнаха в Ковънтри за специални двойните тържества.
Хали Бери показа всичко и нищо на червения килим Нотка расизъм около българската снаха на Джордан