1
Цените на смартфоните са отбелязали рекорден скок в края на 2017 година.
Германската агенция GfK публикува обзор на средната продажна цена на мобилните телефони през миналата година. Изводът от доклада е, че през 2017 е отбелязан рекорден скок, който е бил особено осезаем през третото и четвъртото тримесечие, предава mobile Bulgaria.

През четвъртото тримесечие е отбелязан и рекорден скок на приходите на производителите с цели 11%. В същото време броят на продадените телефони се е увеличил само с 1% спрямо същия период на 2016 година. Средната продажна цена на телефоните в глобален мащаб за тримесечието се е увеличила с 10% до 363 долара, което е най-бързият месечен ръст до момента.

Компанията посочва, че навлизането на смартфони с по-големи и безрамкови дисплеи е стимулирало потребителите да купуват по-скъпи устройства. Производителите са отчели най-добри резултати в Централна и Източна Европа, където продадените телефони са скочили със 7%, а приходите – с цели 28%.

В Западна Европа и Китай пък е отчетен спад на продажбите с 3%, но въпреки това в касите на компаниите са постъпили съответно с 4% и със 17% повече приходи. Единственият проблемен пазар са се оказали развитите държави в Азия, на които е отчетен спад на продадените смартфони с 9%, а на приходите – с 5%.

За цялата година от GfK са отчели ръст на продажбите в размер на 3%, а увеличението на приходите е с 9%. Най-сериозен е спадът в Република Корея, където са реализирани с 21% по-малко смартфони на годишна база. Това отново се дължи на по-високите цени на устройствата през периода. Според анализатори цифрите показват, че развитите пазари вече са достигнали точката на насищане, което пък ще принуди производителите да търсят иновации, за да успеят да задържат своите клиенти.  Сподели

ЛАЙФ Мегз: Малките импланти подхождат на тялото ми
Съвсем наското Миглена Каканашева претърпя операция за увеличаване на бюста. Тя разказа за преживяването в предаването "На кафе".
Яна и Башар посрещнаха 500 гости Василена: С Антон Хекимян вече не сме заедно