1
YouTube също са били засегнати от популярната напоследък атака за добиване на криптовалути чрез компютрите на нищо неподозиращи потребители.
В няколко различни реклами в мрежата за споделяне на видео е бил открит код, който използва машината на гледащия видеото човек за добив на криптовалутата Monero, предава Mobile Bulgaria.

Това става чрез JavaScript от услугата Coinhive, който е публично достъпен, но освен това е бил ползван и друг частен скрипт. Той позволява на атакуващите да получат всички генерирани валутни единици, докато Coinhive прибира 30% от полученото. И двата обаче са програмирани така, че да ползват 80% от капацитета на процесора.

Според анализатори атаката е била насочена към мрежата за споделяне на видео, защото потребителите я използват за по-продължителни периоди от време и така хакерите могат да добият повече криптовалута. От Google, които са собственици на YouTube, са реагирали на многобройните оплаквания в социалната мрежа Twitter и съответните реклами вече са свалени. Все още не е ясно обаче колко време те са били активни, преди да бъдат открити.

В началото на януари компанията Check Point публикува доклад, според който 55% от бизнесите в световен мащаб са били обект на подобни атаки за добив на криптовалути, а Coinhive бе определен като най-често използваният зловреден скрипт. Само преди месец пък популярната верига Starbucks също влезе в новините, след като се оказа, че безжичната мрежа в тяхно заведение в Буенос Айрес злоупотребява с устройствата на клиентите за добиване на криптовалути.  Сподели

ЛАЙФ Най-великите филмови персонажи на всички времена
Има хиляди герои от киното, които трудно можем да забравим. Заради перфектно изградените образи, странните им навици, нечовешките им подвизи.
Какво се крие зад обложките на известни албуми Работи ли диетата ”Зоната” и как