http://www.youtube.com/oembed?url=http://www.youtube.com/watch?v=8wyypVbk24E&format=json Дир.бг 1

Earth From Space - NASA Live stream From The ISS

Части от света изпращат януари с рядък троен спектакъл - суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение, придаващо кървав цвят на естествения спътник на Земята
Явлението ще се наблюдава в западните части на САЩ, Австралия и Източните части на Азия. Но какво представлява Супер синята кървава Луна? Първо нека си отговорим на няколко други въпроса.

Какво представлява синята луна?
Синя луна се нарича второто пълнолуние в рамките на един календарен месец и няма нищо общо с цвета на естествения спътник на Земята.

Какво представлява суперлуната?

Суперлуна се нарича пълната луна, когато се намира на по-малко от 364 000 километра от Земята, и изглежда по-голяма и ярка от обичайното.

Какво представлява кървавата луна?

Съвпадащото с пълнолунието пълно лунно затъмнение придава на естествения спътник на Земята червеникав оттенък, заради който Луната се нарича кървава.

Колко често се застъпват тези три астрономически явления?
Поотделно трите лунни явления не са необичайни, но е рядкост те да се случат по едно и също време. Синя луна например може да се наблюдава веднъж на около 2,7 години.

В популярната култура е познат изразът "веднъж на синя луна", обозначаващ рядко събитие. Новоезическото религиозно движение Уика също придава специално значение на сините луни.

Рядкото застъпване на лунни явления е не само радост за окото на небесните наблюдатели, но предоставя възможност на астрономите да научат повече за случващото се на повърхността й, когато Луната се охлажда бързо.

"По време на лунно затъмнение температурните колебания са толкова драматични, че за няколко часа повърхността на естествения ни спътник се превръща от фурна във фризер", обясняват специалисти от Центъра за космически полети "Годард" в Грийнбелт, Мериленд.

Астролозите вярват, че по време на пълнолуние лунната енергия е най-силна. Лунното затъмнение пък разкрива "потайния вътрешен пейзаж" на човешката същност.

НАСА от своя страна предава явлението на живо.

 Сподели

ЛАЙФ Стив Джобс вярвал, че тя ще поеме Apple
Най-малката дъщеря на основателя на компанията Apple - Стив Джобс, Ив често демонстрира завидния си начин на живот в Инстаграм.
5 урока по стил от Синди Крауфорд Цветовете ни лекуват, ако познаваме тяхната сила